WANDELROUTES KROATIË Risnjak Nationaal Park

Vijf etappes door het NP Risnjak

Tips: Dit wandelgebied is goed bereikbaar met de auto. Nieuwe snelwegen door Slovenië maken Kroatië en het NP makkelijker bereikbaar.Vanaf Utrecht: 1350 km. Vliegen naar Rijeka kan ook, maar lijkt erg duur....
Wandelkaart: De aanschaf van bruikbare wandelkaarten ter plekke (o.a. bij de ingang van het NP) gaf in de streek waar we liepen geen enkel probleem. Hoewel niet overal aanwezig en onderhouden, leidden de markeringen ons door de mooiste  landschappen. Met Pasen geen toerist gezien. Mogelijk allemaal op weg naar het wat zuidelijker gelegen kustgebied?
Accommodatie: onderweg plek zat om te slapen. Particuliere pensions, hotel van het NP, “Zimmer frei”.

Pasen 2002: een rondwandeling deels door het Nationaal Park Risnjak, onderdeel van de Gorski Kotar. Volgens verhalen zouden hier nog beren en lynxen leven, echter geen gezien. Wel de weelderige rust, een glooiend landschap en panoramische stukken langs de Kupa - grensrivier: aan de overkant ligt Slovenië.
Hoogte - indicatie tijdens onze tocht: 600-1100 m . Hoogste punt van het NP: 1526 m.

Dag 1: Lokve - Risnjak (bezoekerscentrum)
Dag 2: Risjnak - Osilnica (S)
Dag 3: Osilnica - Brod na Kupi
Dag 4: Brod na Kupi - Skrad
Dag 5: Skrad - Lokve (deels per trein)

kupa rivier    osilnica   lokve

Kupa grensrivier                                                   Olsinica (S)                                                          Lokve

Onderweg: het NP is vooral bekend vanwege de enorme bomen die er groeien (tot 45 m. hoog). Het park herbergt unieke flora en fauna. Wild in overvloed. “Ris” is Kroatisch voor lynx. Ook zouden er bruine beren leven.
Buiten het park: een bebost wandelgebied, heuvelachtig, klaterende beken.

HOME