WANDELROUTES POLEN Karpacz e.o., Reuzengebergte

Vijf etappes door de Karkonosze, zuid Polen

Tips: een per auto makkelijk te bereiken wandelgebied. Afstand Utrecht-Szklarska Poręba: 900 km.
Kaarten: wij liepen op Karkonoski PN, PPWK, 1991, schaal 1:30.000. Inmiddels (2016) zijn er betere kaarten, w.o.: de Geomat - Karkonosze, schaal 1:40.000. Pools. Markeringen onderweg willen, zo is onze ervaring met de routes in het NP Karkonosze, nog wel eens ontbreken. Op hoogte is de verwoestende invloed van niet door milieubepalingen gehinderde industriële uitstoot goed waarneembaar (1991): dooie bomen, bladloos.Inmiddels zou er hard gewerkt worden aan herstel van de bossen en het landschap.
Accommodatie: het vinden van een overnachtingsplek was geen probleem. Behalve hotels kent het gebied een ruim assortiment particuliere pensions en andersoortig particulier initiatief.

Pasen 1991: een tocht door het Nationaal Park Karkonosze, zuid-Polen. Aan de Tsjechische kant Krkonose geheten. Karpacz ligt zo’n beetje aan de voet van de Sniezka (1602m). Onze tocht ging deels over de oude douane-weg, langs flink besneeuwde paden en hellingen met veel wind, maar ook met indrukwekkende vergezichten, ruige rotspartijen en mogelijkheden “om even snel” in Tsjechië te gaan eten……..
Hoogte indicatie: 600-1164-1490m.

Dag 1: Szklarska Poręba - Karpacz
Dag 2: Karpacz - Kowary
Dag 3: Kowary - Gorny
Dag 4: Gorny - Gorna via Czarcia Ambona (1490 m.)
Dag 5: Gorna - Szklarska Poręba, via Szrenica (1362 m.)observatorium

szrenica

                                             Szrenica                                                         

naar Szklarska Poreba        szklaraska poreba    without snow

Naar Szklarska Poręba                                                                                                                           Zonder sneeuw........

Onderweg: groene dalen, af een toe een dorp; hogerop machtige rotspartijen en sneeuw en, dalend, beken vol smeltwater met beginnende bloei en groei.
Goede uitrusting, goede conditie en kompas zeker gewenst!

HOME