WANDELROUTES SPANJE Serra de Montsant-Muntanyes de Prades

Vijf etappes door dit berggebied in Catalonië en Tarragona

Een 5 daagse wandeltocht door de Serra de Montsant in de provincies Catalonië en Tarragona, ten zuidwesten van Barcelona, deels via de GR 171. Met
Pasen veelal mooi weer. De route biedt een fraaie combinatie van cultuur en natuur. En ook: stevig wandelen, adembenemende uitzichten, enorme
kloven, lekker eten en mediterrane middeleeuwse sferen.
Advies: vliegen naar Barcelona (City) of naar Reus (bij Tarragona). Wij vlogen vanaf Schiphol met Vueling naar Barcelona. Met KLM of Transavia kan ook; of RyanAir (naar Reus-airport, vanaf Eindhoven). Van Barcelona-airport met de trein (1 keer overstappen op treinstation Barcelona-Sants) naar Serra de Montsant à Vimbodi. Tijdens deze treinreis - ongeveer 2,5 uur - krijg je al een goede indruk van het (wandel-) gebied.
Accommodatie: het is handig om tijdens de Paasdagen accommodatie vroegtijdig vanuit Nederland te regelen. Lokale hotels zijn bereid de overnachting voor de volgende dag voor je te regelen. Het hotel in Siurana (dag 3) is redelijk aan de prijs, maar dan zit je wel op een fraaie en imponerende plek.
Kaarten: Serra de Montsant - Wandelkaart Catalonië 1:20.000 - Editorial Piolet. En: Muntanyes de Prades, 1:25.000 - Editorial Piolet.
Plaatselijke VVV’s hebben simpele topo’s in de aanbieding om “eigen routes” te gaan lopen.
Hoogte indicatie: van ca. 300 meter tot 1200 meter ( dag 2). De hoogteverschillen, op één uitzondering na (Montblanc – Prades),  zijn in de regel goed te nemen.

April 2015: een 5-daagse wandeltocht door een ruig en imposant berggebied. Op dit tijdstip van het jaar nog weinig wandelaars, zeker als je buiten de GR’s loopt.

Dag 1: Vimbodi - klooster van Poblet - Montblanc                                                                                                                                       
            via GR171………………………………………………………….....................16 km
Dag 2: Montblanc - Rojals per taxi ( prachtige uitzichten)                           
            Rojals - Prades via GR .171..................................................................................18 km
Dag 3:  Prades - Siurana
            via lokale grofstoffelijke topo’s, eigen route…………………….…....................13 km
Dag 4: Siurana - Cornudella de Montsant ( deels via GR174)- Morera de Montsant.......20 km 
Dag 5: Morero de Montsant - Cartoixa d’Escaladei - La Vilella Alta- La Vilella Baixa                                           
            via GR171 naar Cartoixa d’Escaladei………………………...................….…....21km

Taxi naar Falset. Vervolgens per trein (via Reus) naar Tarragona en Barcelona (bijna 2 uur).

serra de montsant  pablet klooster  la vilella alta

Prades                                                                  Poblet                                                                   La Vilella Alta

Onderweg: In de Serra de Montsant krioelt het van de echte wandelpaden. Zowel de GR 171 als de door ons gekozen eigen routes waren goed voorzien van richtingaanwijzers. Veel teksten worden aangegeven in zowel het Spaans als het Catalaans. Montblanc en Prades hebben levendige centrale compacte pleintjes met terrasjes, sommige dorpen (als Morera de Montsant) lijken in het voorjaar uitgestorven. Onderweg niet altijd dorpjes, winkeltjes of restaurantjes om iets te kopen. De uitzichten vanaf de canyons zijn imposant, en ook de meerkleurige rotspartijen maken indruk. Talloze kerkjes en kapellen die vaak diep in de rotsen liggen. 
Landschappelijke vonden we deze tocht zeker in onze top tien eindigen.

HOME