Omgeving Murcia

Spanje

Een vijfdaagse wandeltocht tussen Murcia en de Middellandse Zee kust

Rond Pasen 2023 in nog draaglijke temperaturen vijf dagen wandelen tussen Murcia en de kust van de Middellandse Zee. Het binnenland van de (autonome) regio Murcia is vanwege de vruchtbare valleien bekend door de teelt van fruit, groenten en bloemen. De contrasten zijn groot. Grote delen van de regio worden gekenmerkt door droogte en warmte.

Hoe er te komen
Een vlucht naar Alicante. Waar wij een auto huurden voor o.a. het vervolg van de reis, naar het eerste onderdak. Wij waren bij deze tocht in de luxepositie twee auto's ter plekken te hebben. De op het vliegveld van Alicante gehuurde en de auto van het ploeglid dat sinds kort beschikt over een appartement aan de Spaanse oostkust. Dat maakte het mogelijk om, indien nodig, de dag-etappe wat in te korten en de bagage in de kofferbak te leggen. In plaats van op de rug.

Accommodatie
Hotels of toeristenappartementen onderweg. Omdat we met Pasen liepen alle overnachtingen vroegtijdig  gereserveerd.

Hoogte indicatie
Een redelijk vlakke wandeltocht. Op dag 3 een klimmetje naar 450 m.

Dag 1: Condado de Alhama - Fuenta de Alamo................19km
Dag 2: Fuenta de Alamo  - Cartagena (west).....................20 km Onderdak: Puerto de Mazzaron
Dag 3: De Sierra de Mammelones, beklimming
            Cruz del Miravete - Torrevieja..................................14 km Onderdak Torrevieja
Dag 4: Torrevieja - Pueblo Latina........................................20 km Onderdak Pilar de la Horadada
Dag 5: Pueblo Latina - El Mojon......................................... 16 km

 

Onderweg: 
Op de eerste twee dagen veel gebruik gemaakt van de zogenoemde via verdes, de groene wegen. Oude niet meer in gebruik zijnde spoorbanen waar fiets- en wandelpaden van gemaakt zijn. De oude Camino Real.Van oorsprong een door de Romeinen in 209 voor Chr. aangelegde handelsweg. In rechte lijnen door de vrije natuur, in alle rust, verkeersvrij. Met een pauze in La Panilla, een boerengemeenschap. Met een bar/cafe. Het dorp is geliefd (geworden) bij de Engelsen. Want: dicht bij zee, mooi weer, niet ver van een grote stad. En rustig.
Op de tweede een vervolg van de via verdes. Met daarin weer een fraai voorbeeld van de vele vormen van gastvrijheid die wij als wandelploeg hebben mogen meemaken: een ouder echtpaar wonend in een finca, een natuurhuisje, met in hun tuin een soort rariteiten-kunst-kabinet. We moesten en zouden in de keuken aanschuiven om wat te drinken. Aan de keukentafel opnieuw een flitsende communicatief sterke ontmoeting door mensen die elkaars taal amper spraken. Heerlijk!

Op dag 3, met een transport als begin, kwam enig klauterwerk als geroepen. Op naar de Cruz del Miravete op 450 meter hoogte. Hier heb je een fantastisch uitzicht op de stad Murcia. We zijn hier in de Sierra de Mammelones. Een landstreek die ooit door de zee was overspoeld en waar door de erosie restanten van deze "aanwezigheid" te zien zijn: sporen van stromingen, oesters en St Jacobsschelpen, merkwaardige holtes, "mamelons" (tepelvormen) en pinakel-vormen - zeg maar een gebit waarvan de tanden nog niet helemaal volgroeid zijn -  in een droge verdorde omgeving. Waar het boeren is gelukt sinasappel- en citroenbomen te laten groeien. Met vruchten.
Vanuit Torrevieja naar Pueblo Latino. Heb je de tijd ga dan eerst even kijken naar de flamingo's en andere vogels in en bij het natuurreservaat van het zoutwaterreservoir van la Mata. De Salinas, de zoutmeren, kom je ook nog even tegen op weg naar Pueblo Latino. Geniet van de fantastische kleuren, het roze dat overgaat in blauw, en het contrast met de nabije omgeving.....het wit van zand en zout.
Onvoorstelbaar hoeveel Engelse toeristen hier in het vroege voorjaar al op een ligbedje genieten van de sterker wordende zon.
De etappe naar El Mojon zoveel als mogelijk langs het strand.En zwemmen!

 

Hieronder een wat rommelig filmpje over de Sierra Mammelones (het geluid kan uit)