Engeland Pennine way Centraal Noord

Engeland

Zes etappes van de Pennine way Central en North, Engeland

Zes etappes van de Pennine Way, in het centrale en het noordelijke deel van deze route.
Tips: klik hier voor meer informatie over de Pennine Way, hoe er te komen en over mogelijkheden van onderdak. Voor dit traject namen we in Leeds de trein naar Appleby in Westmorland (de Leeds-Carlisle trein) en dan is het nog vier kilometer lopen naar ons startpunt Dufton.
Kaarten: Wij liepen op de Pennine Way Central, Horton in Ribblesdale-Greenhead, van Harvey, schaal 1:40.000 en de Pennine Way North, Greenhead-Kirk Yetholm. Ter plaatse te koop bij de locale VVV. Een uitstekende kaart, waterproof, niet geheel onbelangrijk in Engeland! Ondanks de veelal prima bewegwijzering is een kaart beslist nodig. En bij mist: een kompas.
Accommodatie: de B&B's, what else?

April 2008: zes etappes van de 429 kilometer lange bewegwijzerde Pennine Way door de North Pennines en het Northumberland National Park. En daartussen - op dag 4 - een flink stuk langs de Hadrian Wall, de naar keizer Hadrianus genoemde muur om “de Romeinen te scheiden van de barbaren”. Hadrianus kwam naar Engeland in AD 122.

Hoogte-indicatie: tot ruim 800 m.

Dag 1: Dufton - Carrigill  *........................25,0   km
Dag 2: Carrigill - Slaggyford......................17,0   km
Dag 3: Slaggyford - Greenhead................16,5   km
Dag 4: Greenhead - Once Brewed...........12,5   km
Dag 5: Once Brewed - Bellingham...........25,5   km
Dag 6: Bellingham - Byrness **................25,0   km

* De route voert over het Great Dun Fell en Cross Fell, beiden ruim 800 m. hoog. Het kan er flink waaien en bij slecht weer is ons advies: niet doen!

** Door de B&B in Bellingham weer opgepikt in Byrness. Vanuit Bellingham zijn er betere en snellere mogelijkheden om in Carlisle te komen.

Onderweg:

Door een streek  - Northumberland NP - die op cultureel gebied meer gemeen heeft met de Schotse laaglanden dan met zuidelijk Engeland, zeg maar Londen e.o., al was het maar vanwege het - ooit - deel uitmaken van één koninkrijk ( Anglian Kingdom of Northumbria).Een soort groot Friesland?

De route gaat door weilanden, langs boerderijen, door uitgestrekte “natte veengebieden”, langs riviertjes, en in het noordelijke stuk af en toe door bos. Tussen de etappeplaatsen is het “grote niets”, de stilte, de verlatenheid…….you are on your own….
We hebben op deze pagina maar wat extra foto's geplaatst: zo mooi vinden we deze route!
Ook zagen we diverse keren “the famous” black grouse. En niet enkel in de pubs. Of de kiekendief, ook hier beschermd.

Op dag 4 passeert u - wat de Romeinen niet lukte of niet wilden - de Hadrian Wall 

Meer weten over de Pennine Way, de meerdaagse wandelroute door de mooiste landschappen van Engeland?

De hele Pennine way, vanuit de lucht: