GR 65 Pyreneeen oversteek wandelroute

Spanje

Vijf wandel-etappes door noord Spanje en zuid Frankrijk, oversteek Pyreneeën

Tips: een flink eind rijden met de auto, met flinke donaties aan de Franse tolwegen om het wandelgebied te bereiken. Wij liepen een deel van de GR 65, de oversteek over de Pyreneeen, door het Spaans/Frans Baskenland, tevens bekend als een (klein) deel van de Chemin de St.Jacques, de Camino, St. Jacob, de pelgrimsroute van en naar Santiago de Compestela of hoe dan ook….
Wandelkaart: de route is mede vanwege het pelgrims-karakter, zeker op Spaanse bodem, goed gemarkeerd, ook met alle curiosa en kruideniersrandcreativiteiten van dien. Overal zit handel in, blijkbaar. Wij liepen op een Spaans en Frans pelgrimsgidsje, maar ook over de GR65 zelf is voldoende kaartmateriaal te verkrijgen. En/of de kaart van de Camino Francès, de route door Noord Spanje.
Accommodatie: onderdak is overal, al dan niet samen met de vele pelgrims naar Santiago, bij de boer, in de Gite, in het hotel, in speciale pelgrim opvang/schuur/slaapzalen....…...goedkoop onderdak tot pure geldklopperij.

Pasen 2005: een deel van de GR65 door het Baskenland, de Pyreneeën-oversteek.
Hoogte-indicatie: van 120 tot 1456 m. Gelieve zeker over het traject Roncesvalles-St.Jean Pied de Port niet te licht te denken. We zagen zelfs wandelaars/pelgrims op sandalen, de sneeuw en de pas tegemoet. Jacobus was dat mogelijk wel gewend, maar hoe dat zit met de in welvaart gegroeide voeten van de moderne pelgrim?

Afstand tussen de etappeplaatsen:

Dag 1: Larrasoana (Sp) - Roncesvalles(Sp)..................27 km
Dag 2: Roncesvalles (Sp) - St.Jean Pied de Port (Fr)...26 km Route Napoléon.Tot 1429 m
Dag 3: St.Jean Pied de Port - Ostabat..........................19 km
Dag 4: Ostabat - Lichos.................................................22 km
Dag 5: Lichos - Navarrenx........................................... .13 km
De route kent zowel asfalt als zand-, bos- en bergpaden. Totale lengte van deze tocht : ±120km.

Onderweg: de met Pasen nog besneeuwde toppen van de midden-Pyreneeën, fraaie Baskische dorpen met hun eigen cultuur en rust.

Roncesvalles, een dorp met slechts een tiental inwoners maar met prachtige bouwwerken met dito verhalen en geschiedenissen. Een Augustijner klooster uit de 12e eeuw en een gotische pelgrimskerk.bv.

In of bij dit dorp werd ook een bekend geworden veldslag geleverd tussen de Basken en het leger van Karel de Grote, een paar honderd jaar eerder. Waar een zekere ridder Roldan meevocht, waarop het Roelantslied is gebaseerd, een aaneenschakeling van verraad, strijd, heldendom en vrede. Niks nieuws onder de zon.

Te Spanien wert keerde hij hem weder
ende viel ruggelinge neder
dat niemand en zeggen mochte,
Roelant en hadde den strijd volvochten.


Als u gaat lopen naar Santiago de Compostella dan krijg je in Roncesvalles al een aardig beeld van de kermis die je komende weken in Noords Spanje te wachten staat.
(Kermis is afgeleid van kerkmis, een feest t.g.v. een kerkelijke gebeurtenis. Een opening van een kerk bijvoorbeeld, een soort jaarmarkt waar van alles en iedereen op af kwam. "Op die dag stroomde het volk samen om de patroonheilige te vereren en om zich te vermaken". Bron: Wikipedia). En dat is nog steeds zo !

En natuurlijk de geweldige vergezichten vanaf de passen, op hoogte.

De oude binnenstad van St.Jean Pied de Port. Verschrikkelijk slechte pizza's in dit Franse dorp. Hoe je pelgrims geld uit de zak klopt. Een eerste aanwijzing dat het met de service, de vriendelijkheid en de gastvrijheid in Frankrijk minder gesteld is dan in Spanje. Althans: dat vinden wij.
Meest gelezen woord de komende dagen: fermé

Het vestingstadje Navarrenx - een bastide -  in het inmiddels al weer glooiende Frans-Baskische landschap, de schapen en de adelaars hoog in de lucht.

De keuze voor dit wandelgebied werd vooral bepaald door de pelgrimstocht Santiago de Compostela - Drachten van een Orangina-lid in deze periode. Zijn verslag vindt u elders op deze site.

Enkele persoonlijke gedachten over en indrukken van pelgrimstochten, die naar Santiago de Compostela in het bijzonder.

 

Hieronder het meest geschikte filmpje van de oversteek dat ik kon vinden.....( wij liepen de route van Spanje naar Frankrijk...)