Het Groot Friesland Pad
Het Groot Friesland-pad doorkruist in 362 kilometer de provincies Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen. Het pad begint in Bergen aan Zee aan de Noordzee, loopt door duinen, weidse landschappen met statige boerderijen, langgerekte dorpen en kronkelende dijken, steekt het IJsselmeer over, laat u kennismaken met prachtige beekdalen, bietenvelden op de klei en eindigt in het Duitse Leer. Al wandelend gaat u terug in de tijd, toen de Zuiderzee nog niet bestond en Friesland één geheel vormde met de huidige provincie Noord-Holland.
Bereikbaarheid OV: de start van de wandeling is vlakbij Schiphol. Neem hier - of elders - de trein naar Alkmaar. En vanaf daar de bus naar Bergen aan Zee ( 35 min.). Gedurende de gehele route zijn er voldoende mogelijkheden voor openbaar vervoer. Bij aankomst in Leer adviseren wij u voor de terugreis gebruik te maken van het treinstation in Nieuweschans ( Leer - Nieuweschans: 20 km; taxi?)
Accommodatie: hotels, B&B's. Campings - bijvoorbeeld bij de boer - in de zomer.
Hoogte: onder zeeniveau tot 30 m (!)
Geschiedenis in het kort
In vroegere tijden was Friesland globaal het noordelijke gebied langs de Nederlandse en Duitse Noordzeekust, een groot aaneengesloten leefgebied. Er zou een koninkrijk Friesland zijn geweest: Frisia of Magna Frisia.
Door inklinking van de veengronden in de vroege middeleeuwen overstroomde veel land, waardoor de Zuiderzee (het huidige IJsselmeer) ontstond en als gevolg daarvan de scheiding tussen West-Friesland en Friesland (de provincie). En de Friezen in het noordoosten van Duitsland.
In de eeuwen voor het ontstaan van het koninkrijk der Nederlanden kwamen er veel beroemde en beruchte mensen langs. Zoals graaf Floris V die in Medemblik een zogenaamde "dwangburcht" bouwde ter bescherming tegen de infiltraties van de Friezen en om de West-Friezen "rustig te houden" na de Friese Hollandse oorlogen..... (tussen 1345 en 1524 vele veldslagen tussen de Friezen en de Hollanders).
Het wandelpad
Het Groot-Friesland-pad (LAW 14) is ontwikkeld door Wandelnet. Hier kunt u een gids van de route kopen. LAW-gids nr.14, S. de Vet, uitgever Stichting Wandelnet. Of in de VVV-kantoren, boekhandels.....enz.
De 23 trajecten van deze route, 15 - 23 km, voeren u door een afwisselend landschap. Vanaf het Noordzeestrand bij Bergen aan Zee door de duinen naar Schoorl. En eindigend in Leer, langs de oever van de Ems. Duitsland.
Onderweg: je loopt over een historische, oude dijk, de West-Friese Omringdijk, naar Enkhuizen. Via Medemblik en zijn kasteel. Vanaf hier brengt de pont over het IJsselmeer u naar Stavoren (80 min. varen), de oudste en ooit rijkste stad van Friesland. Geniet van een prachtige tocht over het IJsselmeer tussen deze twee historische steden. In de zomermaanden kunt u een geweldige hoeveelheid oude en klassieke Nederlandse zeilboten op het water zien.
In de oude haven van Stavoren is de oude zeesluis nog te zien, die toegang geeft tot de stad en dateert uit 1576. Vele eeuwen lang was deze sluis uiterst belangrijk voor alle grote scheepvaart uit het achterland.
U loopt vervolgens door dorpen van de vissers, kerkepaden, door weilanden, meren, de Aldegeaster Brekken - met het Dorismooltsje, een prachtige molen, de oudste spinkopmolen van Fryslân - de oevers van het meer van Sneek, waar u terrasjes vindt voor een kopje koffie met de plaatselijke "dúmkes".......of prima mogelijkheden om even te zwemmen.
Sneek werd in de 10e eeuw gesticht en staat bekend als het centrum van de watersport met meer dan 130 watersportbedrijven en 13 jachthavens. Het heeft ook een historische binnenstad vol met huizen van oude adellijke families.
Via Akkrum - ontstaan als terpdorp in de vroege Middeleeuwen - verlaten we het merengebied, ons voorbereidend op enkele dagen in een meer bebost gebied met veenkoloniën. En plotseling, lopend door een relatief arm gebied in vroegere dagen, ben je in Beetsterswaag ( voor het eerst vermeld in 1315), parel van de Friese landadel: landhuizen met prachtige parken. De kiem voor die soms fabelachtige rijkdom is de misère van anderen. (Uit: Lanterfanten) Zie ook: het Friese Wouden pad
Dan lopen we de provincie Drenthe in, een kleinschalig landschap met kleine dorpjes en veel beken. Het stroomgebied van de Aa. Volg de Drentsche Aa en je komt door een dalenlandschap vol bossen, heidevelden, zandduinen en hooilanden. In dit gebied komt u ook diverse cultuurhistorische monumenten tegen, waaronder hunebedden, prehistorische grafheuvels en oude Saksische boerderijen.
Een gebied waar de nadruk ligt op de karakteristieke combinatie van spontane natuurlijke ontwikkeling en het ouderwetse werk op het land - zoals maaien, hooien en turfsteken.
Over de Hondsrugmorene uit de ijstijd lopen we de provincie Groningen binnen. Langgerekte veendorpen herinneren ons aan de armoede van vroeger. Of aan de grote rijkdom die de grote herenhuizen van Bellingwolde nog laten zien. We zijn nu op de kleigronden.
Bij Oude Pekela bijvoorbeeld.
Bij Bellingwolde steken we het Noaberpad over. Een ander beroemd wandelpad in landelijk Nederland. Dit Nederlandse pad loopt langs de grens met Duitsland, van het noorden naar de stad Nijmegen. Op verschillende plaatsen steekt het deze grens over en loopt het in Duitsland.
Na enkele kilometers passeren we de "grens" met Duitsland. Het landschap is hetzelfde als aan de Nederlandse kant. Je ruikt de zeelucht en proeft bijna het zout. Ost - oost - Friesland ! Op naar de Ems en langs de rivieroever naar Leer. Eindpunt.
Tip: neem in Leer een taxi naar station Nieuweschans ( Nederland); 20 minuten en en hier de trein naar Groningen en Schiphol ( rechtstreekse trein). Of waar u maar heen wilt.
Overzicht van de route