Jamtland driehoek wandelroute Zweden

Zweden

Een rondwandeling van vier dagen in Zweden, even ten zuiden van Lapland: Jämtland driehoek.

Een rondwandeling van vier etappes door het bijzonder fraaie, glaciale landschap van Jämtland, in het midden van Zweden, grenzend aan Noorwegen. Even ten zuiden van Lapland. Globaal op de lijn tussen Trondheim in Noorwegen en Östersund in Zweden. De Jämtland-driehoek is een van de beroemdste en meest bezochte routes in de Zweedse bergen. De markeringen onderweg zijn in orde, de accommodaties puik en de natuurbelevenis is indrukwekkend mooi. Immers: Jämtland wordt beschouwd als één van de laatste onberoerde natuurgebieden van Europa. Slechts 1,4% van de totale oppervlakte van de provincie is in cultuur gebracht.
Het landschap wordt gekarakteriseerd door uitgestrekte groene "weiden", kristalheldere meren en besneeuwde bergtoppen.

Advies: met de nachtboot van Kiel naar Göteborg, vervolgens nog zo'n 900 km. naar Storulvån, via Trondheim, Enafors en Handöl, waar wij onze route begonnen. Bij Storulvån ligt de grote berghut van STF (Zweedse Touristenvereniging). Wel even lid worden van deze vereniging, ook voor de volgende hutten. Kan ter plekke.
Of boek een vlucht naar Trondheim, de trein naar Storlien en dan nog ongeveer 30 minuten met een taxi (?) naar de berghut van Storulvån.
Accommodatie: de berghutten van de STF onderweg.
Kaart: Fjällkartan Z6 Storlien-Ljungdalen, schaal 1:100.000.

Augustus 2016: een rondwandeling van vier etappes door dit magistrale wandelgebied. Oftewel: de klassieke driehoek.

Dag 1: Storulvån berghut - Sylarnas Fjällstation..................16 km.
7,5 uur wandelen over geaccidenteerd terrein, met pittige korte klimmen en wat kleine riviertjes. Globaal loop je tussen 700 en 1250 meter hoogte. De berghut, groot, eigenlijk wat te groot en luxe, vonden wij, ligt op ruim 1100 meter hoogte. De wandeling is niet echt zwaar, al werden wij wel verrast door plots opkomende harde wind en felle regenbuien, die net zo snel verdwenen als ze kwamen. Het uitzicht op het bergmassief van de berg Sylarna (=1700 meter)  is fantastisch.

Dag 2: omgeving van Sylarnas Fjällstation.
Wij kozen er voor om op de tweede dag niet door te lopen naar hut 2 maar een extra dag te blijven en de berg Sylarna te verkennen. Je loopt praktisch op de grens Noorwegen/Zweden,veel grote sneeuwvelden, veel - niet tot kuddes behorende - rendieren, felle zon. Dat is een aanrader, ….niet direct doorlopen om de route als het ware af te raffelen.

Dag 3: Sylarnas Fjällstation - Blåhammaren........................19 km.
Het uitzicht, de ruimte en de leegte van het landschap op deze 19 kilometer lange tocht (zwaarder dan dag 1 door zowel het terrein als de duur van de tocht) hoort tot het mooiste dat wij, ervaren Scandinavië-bezoekers, ooit zagen. Helder weer, blauwgroene bergen. Uren voordat je de berghut bereikt, zie je hem in de verte liggen, het lijkt alsof ie nooit dichterbij komt. De berghut van Blåhammarens is betrekkelijk klein, en voldoende geoutilleerd. We zagen daar ’s avonds om 23.15 uur ook de mooiste zonsondergang in tijden…..De zon kwam om ongeveer 02.30 uur weer op…….lekkere lange dagen. Blåhammarens ligt ook op krap 1200 meter hoogte overigens.

Dag 4: Blåhammaren - Storulvan Fjällstation.......................12 km.
De wandeling op dag 4 is slechts 12 kilometer en het is ook nog eens afdalen van 1200 naar 700 meter. In het begin van de tocht is het nog wat geaccidenteerd, maar na ruim twee uur wandel je globaal langs de rivier omlaag. Het enige lastige punt op deze dag is de plaats waar je de rivier moet oversteken…..10 meter breed en je moet wel even je best doen om geen natte voeten te halen. Storulvån zie je al van heel ver liggen trouwens.

Voor wie geïnteresseerd is, youtube heeft mooie filmpjes over deze klassieke wandeling, die nà de Kungsleden de meeste wandelaars in Zweden trekt.

Aandachtspunten:

Bereid je voor op slechter weer, het kan snel omslaan en je kunt beter een extra kledingstuk bij je hebben dan andersom.
Boek accommodatie en maaltijden van tevoren. Als je bij de bergstations gaat overnachten is het belangrijk om van te voren te reserveren om zeker te zijn van een plek.
Denk goed na over de verpakking.
In welke tijd van het jaar je ook naar de Jämtland-driehoek gaat, je moet een goede kaart bij je hebben.

Meer weten over deze wandelroute de Jamtland Driehoek, Zweden, van hut naar hut ?.

Klik hier voor het verslag over een andere wandeling in Jämtland 

Of, hieronder, een filmische impressie van het wandelgebied.