Noaberpad Wandelroutes wandelroute Nederland

Nederland

Uitgebreid verslag van deze wandelroute in Oost Nederland: Het Noaberpad, pdf
Wandelroute tussen Nieuweschans in Groningen en Kleve/Emmerich, Duitsland.
415 kilometer.Klik op het kaartje om de hele
route te zien.

Algemene route-informatie

Het Noaberpad is een bewegwijzerde langeafstandswandelroute van 415 kilometer tussen Nieuweschans in Groningen en Emmerich in Duitsland. De LAW 10.
Het volgt het grensgebied van de noabers van Duitsland en Nederland. Een gebied waar de bewoners aan beide zijden van de grens veelal hetzelfde dialect spreken. En waar men de grens al ver voor Schengen eerder als lastig dan nuttig ervoer. Veel noabers aan Nederlandse zijde waren en of wilden aangewezen zijn op Duitse producten, op de koopwaar maar ook op de muziek en televisieprogramma’s. Of keken voor de weersverwachting naar een Duitse zender, want “op de Nederlandse tv ging het toch alleen maar over het weer in “het Westen”. En hadden de noabers aan Duitse zijde een grote voorkeur de markt in Enschede, bijvoorbeeld. Of Winterswijk. Of Emmen. Of Ter Apel.
Door zo’n gebied gaat dit pad en steek je veelvuldig de grens over, zonder controle. Soms zonder te beseffen dat je de grens bent overgestoken.
Etappes
Voor de hele route moet je rekenen op 20 - 25 dag-wandelingen.
Kaarten Het Nivon heeft in samenwerking met de St. Wandelnet Amersfoort de wandelgids NOABERPAD uitgegeven. Met daarin veel informatie over de route en gedetailleerde routekaartjes.
Markering
De route is met de bekende wit-rode strepen gemarkeerd.
Accommodatie
Van hotels tot eenvoudige accommodatie bij particulieren. De wandelgids bevat een lijst met vele mogelijkheden voor overnachten. Wildkamperen niet toegestaan.
Vervoer
Zowel Nieuweschans als Emmerich zijn per trein bereikbaar. Voor de tussenliggende etappeplaatsen is het een kwestie van nader onderzoek thuis. De bushaltes zijn op de kaartjes aangegeven. Maar dat kan veranderen!