Vijf wandel-etappes van de pelgrimsroute Via de la Plata

Spanje

Vijf wandel-etappes van de pelgrimsroute Via de la Plata

Hoe er te komen: een vlucht naar Madrid airport en vanaf het vliegveld (Madrid Barajas) met de bus naar Salamanca, ruim 2 uur. Hier begonnen wij onze route.
Accommodatie: wij maakten gebruik van de diensten van Pelgrimroutes.nl : (Streek-)hotels in de etappeplaatsen langs de route. En bagagevervoer. En het vervoer terug naar Salamanca.
Hoogte-indicatie: nauwelijks hoogteverschillen.
Kaart:
de route is perfect bewegwijzerd.  (Gele) pijlen, granietblokken met aanwijzingen, borden, plaatselijke maaksels…….
Of u schaft een gids aan, bijvoorbeeld: Wandelgids - Pelgrimsroute Spanje: Jakobsweg Vía de la Plata, Mozarabischer Jakobsweg | Conrad Stein Verlag (9783866864405)
De route:
De Via de la Plata - de zilverroute, hoewel de route niets met zilver te maken heeft - is een ruim 1000 km lange pelgrimsroute die in Sevilla begint en - waar anders -  eindigt in Santiago de Compostela. De route loopt grotendeels langs en over een oorspronkelijk Romeinse heerbaan van het zuiden naar het noordwesten van Spanje. Loopt u de route helemaal dan doet u de volgende indrukwekkende oude steden aan: Sevilla, Mérida, Trujillo, Salamanca, Zamora en uiteindelijk Santiago de Compostela. 
Salamanca, studentenstad, kent een prachtig centraal plein: het Plazo Mayor, hart van het historische centrum, met z’n barokke versieringen op en aan de zandstenen constructies. 
Het is een door arcaden omsloten barok-plein dat algemeen als het mooiste van Spanje wordt gezien.Tot ver in de 19e eeuw werd het als arena gebruikt.
Wij waren er in de Goede Week, de week voor Pasen. Waarin er in bijna heel Spanje processies zijn. Onder andere in Salamanca. Met veel wierook, muziek, trommels, bellen, passietaferelen, beeldengroepen, vol emoties. Een spektakel dat je een keer gezien moet hebben.

De tegenstelling met de sfeer van de eerste wandeldagen kan haast niet groter. Tenzij eindeloze hoogvlakte, de Meseta, met een hoogte van 800 - 1000 m., van alles bij je wakker maakt. Want daar gaat deze route dan hoofdzakelijk door: landerijen, kale vlaktes, velden en (graan-)akkers met - soms modderige - brede rode paden, rode aarde, trekker-sporen, langs het nodige asfalt, weidsheid, eindeloze horizonten en droogte…..Zomers kan het hier snikheet worden! De Meseta wordt veelal in leven gehouden door beregeningsmachines.

In de buurt van Cubo del Vino komen de eerste wijngaarden in beeld. Deze streek ten zuiden van de Rio Douro staat dan ook bekend om zijn uitstekende wijnen. Naarmate je verder noordwaarts komt wordt de omgeving wat groener en heb je ook wat meer kans op schaduw.

Pasen 2019: vijf etappes van de Via de la Plata.

Dag 1: Salamanca -  Calzada de Valdeunciel............16 km
Dag 2: Calzada de Valdeunciel - Cubo del Vino........20 km
            Transfer naar Zamora
Dag 3: Zamora - Montamarta.....................................19 km
            Transfer naar Zamora
Dag 4: Transfer naar Montamarta
            Montamarta - Granja de Moreulla.................22 km
Dag 5: Granja de Moreulla - Tábara..........................26 km

Transfer naar Salamanca.

                                                                                                                                                      Painting Angeles Nieto 

Onderweg: pelgrims liepen vroeger, zeg in de Middeleeuwen, niet voor hun lol. Redenen voor een pelgrimage waren eerder devotie, vergiffenis van zonden, het verkrijgen van aflaat, een belofte nakomen, boetedoening, pure bezieling, een heiligdom willen bezoeken, uit dankzegging, verdieping en bezinning......en dan werd de te lopen route vooral bepaald door "de kortste weg". En niet zozeer door een mooie natuur, indrukwekkende uitzichten, bijzondere rotsformaties of speciale plantengroei.
Dat laatste is bij het maken van onze keuze voor een te lopen route wel van belang. En dan loop je deze route door de eindeloze vlaktes, de verre horizonten en de "eentonigheid" van het landschap met de nodige vraagtekens. Maar dat is dan ook wel weer een begin van een bezinning....

Mocht u er de tijd voor hebben bekijk dan uitgebreid de prachtige oude stad Zamora, Castilië Leon. Dag 2 of 3.Ooit nog met de status van een koninkrijk. En ook eeuwenlang strijdtoneel tussen christenen en Turken ( 8e - 11e eeuw).Te bereiken via een oude boogbrug met 16 prachtige bogen....

Op dag 4:  de ruïnes van de imposante burcht van de ridders van de Orde van Santiago die in vroegere tijden de overgang van de Rio Elsa bewaakten.
Montamarta aan de oever van het Esla-reservoir, de ooievaarsstad, met de prachtige kapel van La Virgen del Castillo en 16e-eeuwse kerk van San Miguel Arcángel.
Of, meer aards: restaurants met heerlijke, streekgebonden, gerechten. Doen!

Meer weten over de pelgrimsroute Via de la Plata?

Hieronder een video over het traject Salamanca - Zamora: