Wandelroute Boheems Paradijs Reuzengebergte

Tsjechië

Vijf wandel-etappes door het Reuzengebergte, Krkonose. Karkonoski Park Narodowy

Tips: via de Duitse snelwegen is dit wandelgebied in noord-Tsjechië, op de grens met Polen en even ten oosten van het Boheems Paradijs, makkelijk en snel te bereiken. Vanaf Utrecht 900 km.
Wandelkaarten zijn overal ter plekke te koop. Of u schaft thuis - bijvoorbeeld. - de Wandelkaart 2087  Riesengebirge/Krokonose van Kompass aan; ISBN 978385026865.
In 1993 was het vinden van onderdak geen probleem en dat zal met het inmiddels flink toegenomen (wintersport-)toerisme in dit gebied niet zijn veranderd (Spindleruv Mlyn,Spindel Mühle, spinnerij...). Een steeds populairder wordende wintersportplaats. Al was het maar vanwege de relatieve goedkoopte van alles wat je dan zo nodig hebt.
Hoogte-indicatie: 300 m. tot 1602 m.

Pasen 1993: een wandeling in het grensgebied van Polen en Tsjechië, waaronder het inmiddels  bij velen bekende skigebied van Spindleruv-Mlyn. Te voet een heerlijk gebied om te verkennen. Hoogtepunt is de berg Snezka (1602m, de Sneeuwkop), met Pasen dik in de sneeuw en hierdoor moeilijk te vinden paden en markeringen. Neem een kompas mee, in dit jaargetij! In de dalen was het groene voorjaar begonnen.

Afstand tussen de etappeplaatsen: 15-20 km.

Dag 1: Mala Skala - Semily..........................................................17,0  km
Dag 2: Semily - Jablonec nad Jizerou.........................................20,0  km
Dag 3: Jablonec nad J.- Vyhlidka Straž - Špindlerův Mlýn.......19,5  km
Dag 4: Špindlerův Mlýn - Snézka - Pec pod Sněžkou...............23,5 km (!) sneeuw-wandelen 
Dag 5: Pec pod Sněžkou - Svoboda nad Úpou.........................13,5 km

            En met de bus en trein terug naar Mala Skala, ongeveer 65 km

Onderweg: een fraaie aanloop naar de bergen, door het eerste lentegroen en bloemenweiden, langs verstilde dorpjes, af en toe een boerderij. Bezaaid met kerkjes, kapelletjes en ruïnes. Een overvloed aan watervalletjes, kronkelende beken en "hoog"veen-gebieden.Een soort "toendra?"...
Een open landschap. Naar verluid wordt er - na de ecologische ramp vanwege een ongelimiteerde industriële uitstoot en elektriciteitscentrales die op bruinkool "liepen", in het verleden - hard gewerkt aan het herstel van dit fraaie gebied.
Een fantastisch wandelgebied.Koop een kaart, stippel wat uit, lopen maar!
2019: er is een nieuw pad ontwikkeld in het Boheems Paradijs, dicht bij: de Zlatá Stezka oftewel the Golden Path van Mladá Boleslav naar Jičin. De wandelroute is opgedeeld in 7 etappes en 118 km lang. Volgens Wanda wandelt "een pareltje".

Meer weten over deze meerdaagse wandelroute in het Nationale Park het Reuzengebergte, Tsjechië?

Hieronder een video met speciale aandacht voor de "toendra's" met veel mooie beelden over dit gebergte.