Bulgarije

Vijf wandel-etappes in de Trojanska en Tetevenska Planina, Bulgarije

Tips: met de lijndienst van Bulgarian-air naar Sofia, de bus naar het treinstation, de trein naar Karlovo (ongeveer 4 uur) en de volgende dag met de bus naar Trojan (2 uur). Deze bustocht gaat over de Trojanski Prohod (1525m.), de bergpas en biedt onderweg alvast fantastische vergezichten. Onze gelopen route ging door het wat lagere gebergte, van oost naar west met in zuidelijke richting bijna voortdurend zicht op het hogere gebergte van de Planina ( tot 2376 m, met Pasen dik in de sneeuw).
Kaarten: we liepen op de ter plekke aangeschafte КАРТОГРАФИЯ ЕООД-kaarten, schaal 1:60.000. Redelijk goed te doen, hoewel de door ons niet verkrijgbare, maar wel aanwezige kaarten met een schaal 1:40.000, waarschijnlijk enig verdwalen had kunnen voorkomen……..
Accommodatie: we overnachtten in hotels. Bij vertrek is het hotel graag bereid je een hotel voor de volgende dag aan te bevelen en te reserveren. Ook is slapen in pensions en bij “Zimmer frei” beperkt mogelijk.
Hoogteindicatie tijdens deze tocht: van 400 tot 1300 m.

Pasen 2006: een wandelroute door “de Oude Bergen”, de Stara Planina, door een zeer gevarieerd en boeiend landschap met een rijke flora en fauna.

Afstanden tussen de etappeplaatsen: 14-28 km.

Dag 1: Trojan - Šipkovo.....16 km.
Dag 2: Šipkovo - Ribarica..28 km.
Dag 3: Ribarica - Teteven..14 km.
Dag 4: Teteven - Glozhene klooster - (eerste stukje met de bus) - omgeving Jablanica
            Vanwege het ontbreken van een hotel in Jablanica met een bereidwillige Bulgaar per auto naar Pravec
Dag 5: Pravec - Etropole
            En van Etropole met de bus terug naar Sofia (2 uur)...15 km.

Onderweg: De op onze kaart ingetekende routes zijn onderweg niet altijd te vinden/aanwezig. Maar met enige hulp van de plaatselijke, erg vriendelijke, bevolking is het echter goed te doen. De route gaat over oude verbindingswegen, op hoogte, en door dorpen waar je je 60 jaar terug in de tijd waant. Of langs alle nieuwe symbolen van het Bulgarije “in economische opmars”.
Een traject langs de Beli Vit-rivier en via een flinke en langdurige stijging naar het Glozhene klooster met mooie iconen en een klein museum.
Of langs de met Pasen bloeiende fruitboomgaarden (pruimen, voor de rakija!) en de bloesem van de krentenbomen met daarachter de hoge, besneeuwde toppen van de Oude Bergen. En af en toe een paard-met-wagen met Roma’s op de bok.

Een aan te bevelen wandeltocht.

Voor een impressie van het Glozhene klooster en de directe omgeving:
(het klooster is ook te bereiken via een wandelpad)