Denemarken

Vijf wandel-etappes door Midden Jutland, Denemarken

Tips: Denemarken is dichterbij dan je denkt en beschikt over redelijk veel wandelroutes. Overnachtingsmogelijkheden in overvloed, waaronder de opvallend puike jeugdherbergen. Landschappelijk deed de tocht veel aan Nederland denken (akkers, houtwallen, bosjes), evenals de benaming Bjerget voor een pukkel van 147 m. (Himmelbjerget, dag 3).
Wandelkaarten: moeilijk te krijgen. We gebruikten gedetailleerde wegenkaarten en stippelden daarop zelf een route uit. En onderweg veel vragen, wat weer tot verrassende ontmoetingen leidde. Ook de jeugdherbergen kunnen je prima informeren over waar het de moeite waard is te lopen.
Er zijn wandelroutes genoeg, maar meestal (erg) plaatselijk geregeld.(?) Of misschien deze?: Wandelgids Dänemark – Jütland - Denemarken, Rother Wanderführer (9783763343522), een wandelgids met 52 wandelroutes.
Accomodatie: jeugdherbergen (die erg goed zijn...) en hotels.

Pasen 1988: een wandeling in midden-Jutland in de buurt van Horsens, grotendeels langs ‘s-ochtends zelf uitgestippelde (en gemaakte) routes, over niet gemarkeerde paden en wegen.
Hoogte indicatie onderweg: tot 147m.

Afstanden tussen de etappeplaatsen: 20-25 km.

Dag 1: Horsens - Skanderborg
Dag 2: Skanderborg - Ry
Dag 3: Ry - Bryrup (via Himmelbjerget)
Dag 4: Bryrup - Silkeborg
Dag 5: Silkeborg - Engesvan

En met de trein terug naar het startpunt.

Onderweg: veel boerenland, vruchtbare akkers, weiden, kleiheuvels, wat bos, sloten en kanalen. Het merengebied tussen Silkeborg en Skanderborg is erg mooi. Vanaf de Himmelbjerget heb je er een fraai uitzicht op. Samengevat: wij noemen deze tocht een agro-wandeltour…….(isme)

Voor een video over vooral de Himmelbjerget: