Wandelroute Denemarken Jutland

Denemarken

Vijf zelf ontworpen wandelroutes door Midden Jutland, Denemarken

Tips: Denemarken is dichterbij dan je denkt en beschikt over redelijk veel wandelroutes. Overnachtingsmogelijkheden in overvloed, waaronder de opvallend puike jeugdherbergen. Landschappelijk deed de tocht veel aan Nederland denken (akkers, houtwallen, bosjes), evenals de benaming Bjerget voor een pukkel van 147 m. (Himmelbjerget, dag 3, met een 25 meter hoge toren gebouwd ter herdenking van koning Frederik VII als waardering voor de grondwet van het Deense volk in 1849).

Wandelkaarten: moeilijk te krijgen. We gebruikten gedetailleerde wegenkaarten en stippelden daarop zelf een route uit. En onderweg veel vragen, wat weer tot verrassende ontmoetingen leidde. Ook de jeugdherbergen kunnen je prima informeren over waar het de moeite waard is te lopen.
Er zijn wandelroutes genoeg, maar meestal (erg) plaatselijk geregeld.(?)
Of misschien deze?: Wandelgids Dänemark – Jütland - Denemarken, Rother Wanderführer (9783763343522), een wandelgids met 52 wandelroutes.

Accommodatie: jeugdherbergen (die erg goed zijn...) en hotels.
In tegenstelling tot de andere Scandinavische landen is vrij kamperen in Denemarken niet toegestaan.

Als je onderweg een cafe of iets dergelijks wilt bezoeken om wat te drinken kijk dan bij een Kro - een soort herberg, klein hotel - goed naar binnen. Soms lijken ze dicht. Maar zijn wel open.

Pasen 1988: een wandeling in midden-Jutland in de buurt van Horsens, grotendeels langs ‘s-ochtends zelf uitgestippelde (en gemaakte) routes, over niet bewegwijzerde zandpaden en (asfalt)wegen.
Hoogte indicatie onderweg: tot 147m.

Dag 1: Horsens - Skanderborg.............................23,5 km
Dag 2: Skanderborg - Ry.......................................15,5 km
Dag 3: Ry - Bryrup (via Himmelbjerget)..............27,0 km
Dag 4: Bryrup - Silkeborg......................................23,0 km
Dag 5: Silkeborg - Engesvan.................................17,0 km

En met de trein terug naar het startpunt.Ongeveer 1 uur.

Onderweg: Twee derde van Denemarken is in gebruik als landbouwgebied. Je ziet gerst, tarwe, rogge en haver  aardappelen, suikerbieten en koolzaad. Veel boerenland dus, met vruchtbare akkers, weiden, kleiheuvels, wat bos, sloten en kanalen.
Samengevat: wij noemen deze tocht een agro-wandeltour…….(isme).

Het merengebied tussen Silkeborg en Skanderborg is erg mooi. Vanaf de Himmelbjerget heb je er een fraai uitzicht op. Met name op het Julsø-meer.
Aan de andere kant: tijdens deze tocht ontbreekt het aan variatie, dat je door veranderende landschappen loopt, mooie dorpjes, bijzondere gebouwen, kastelen, molens, herenhuizen, staetes....verzin't....Dat valt dus nogal tegen.

Tijdens de voorbereiding kwamen we ook overal veelal dezelfde (meerdaagse) routes tegen. Wij dachten dat Jutland zich ook wel leende voor "spontaan" op pad gaan met een zelfgemaakte route. Maar dat was niet of bijna niet te doen. Hadden we maar een gemarkeerde, meerdaagse route moeten kiezen.

Zoals daar zijn:
The North sea trail, het Gendarmenpad, de Heerweg, de Mols Bjerge route, de Pelgrimroute Noord Seeland, de Camøno of  Kanino op Endelave.
Succes!

De trouwe lezer weet dat deze wandelploeg van lekker eten houdt.
Een van de meest traditionele en bekendste gerechten uit Denemarken is Smørrebrød. Smørrebrød betekent letterlijk: sandwich. Het lekkerste aan smørrebrød is echter het heerlijke beleg dat je erop legt. Het ‘moet’ altijd een combinatie van minimaal drie onderdelen zijn. (Zegt men) .

 Voor een video over vooral de Himmelbjerget: