Wandelroute Duitsland Lahnwanderweg

Duitsland

Vier wandel-etappes van deze wandelroute langs de Lahn, Duitsland

Een wandeltocht langs de rivier de Lahn, van Diez naar Lahnstein, door het Nassauer Land. Vier etappes, ongeveer 60 km in totaal. Soms over de linker oever, dan weer over de rechter oever en meestal op hoogte, zodat er te genieten valt van fraaie uitzichten op de rivier, de aanliggende stadjes en de hoogvlakten van het Westerwald en de Taunus.
De hele route is 295 km lang.
Tips: De bestemming is makkelijk te bereiken via de Duitse autowegen. Of per trein richting Koblenz (waar de Lahn uitmondt in de Rijn). In Koblenz neem je het treintje naar Diez (de fiets mag mee) .
Kaart: Wandelgids Wanderführer Lahnwanderweg, Hikeline (9783850005357).
Accommodatie: hotels en/of “Zimmer frei” langs de route. Daar zijn er genoeg van. Indien gewenst kunt je gebruik van een arrangement, incl. overnachtingen en bagagetransport. Zie: Touristik im Nassauer Land. 
Hoogte-indicatie: tot 362 m.

Maart 2015: een vierdaagse wandeltocht langs de Lahn, prima bewegwijzerd, enkel over bos– en landweggetjes, met voortdurend fraaie uitzichten op de stadjes, de kastelen, de rivier en de hoogvlaktes. Tussen Lahnstein en Diez loopt een trein(tje) met een halfuurs-frequentie. Overigens: langs de Lahn loopt een fraai fietspad! De fiets mag ook mee op de trein.

Dag 1: Diez - Laurenburg                                             17 km
Dag 2: Laurenburg - Weinähr                                      13 km
Dag 3: Weinähr - Nassau- Bad Ems                            16 km
Dag 4: Bad Ems - Lahnstein                                         17 km

Onderweg: een met aandacht uitgezette en goed gemarkeerde route - een rode LW -  met afwisselend zicht op de rivier, de stadjes en de hoogvlaktes. Door (wijn-)boerenland, loof- en dennenbossen en langs wijnvelden. Versterkte vestingen en burchten, waaronder de burcht van Nassau met een duidelijke link naar het Huis van Oranje.
Prima slaap-, eet- en drinkgelegenheden, waaronder Gasthof zum Lahntal in Laurenburg: een aanrader!

Voortdurend stijgen en dalen, maar niet al te hoog. Het hoogste punt op de route is 362 m Kuxlay (lay=Fels) voor Dausenau, dag 3.

Kuuroord Bad Ems, met z’n thermaal baden, casino en grand hotels…….toch wel een beetje vreemde eend op deze route voor wandelaars…..

Vlak voor Lahnstein nogmaals een fraai uitzichtpunt (met ligbank!) op de Lahn met in de verte de Rijn. Voordat je bij de Rijn bent wandel je nog door de indrukwekkende "Ruppertsklamm". Een beekje heeft in de afgelopen eeuwen een indrukwekkende gleuf geslepen in de ondergrond van lei- en zandsteen.Tijdens het lopen van de Rheinsteig zult u vaker van dit soort "klimmetjes" tegenkomen.

Naar verluidt zou Dichterfürst Goethe in 1815 gezegd hebben dat de uitzichten op de Lahn tot de allermooiste behoren. Dat u 't weet. Nur wo Du zu Fuß warst, bist Du auch wirklich gewesen.

Overigens: dat de wijnbouw redelijk klein is in dit gebied wordt ook aan Goethe toegeschreven.Hij had meer voorkeur voor water(s). Waarmee de waters uit Fachingen en Selters wereldberoemd zijn geworden. Zegt men.

Meer weten over deze wandelroute in Duitsland, de Lahnwanderweg?

Hieronder een korte video over de Ruppertsklamm. Dan ben je dus al bijna bij de Rijn en bij het eindpunt van de wandeltocht.