Engeland

Vier etappes van de South West Coast Path, Engeland

Vier etappes van het in totaal 1008 kilometer lange kustpad langs het schiereiland in zuidwest Engeland. Wij liepen de routes door Exmoor en noord Devon. Mogelijk het meest gevarieerde deel vanwege haar indrukwekkende kliffen, de hoogvlaktes en de steeds weer opdoemende “combes” (inhammen) die er voor zorgen dat je aan klimmen en dalen niets tekort komt.
Tips: vliegen naar Bristol, de bus naar het treinstation, de trein naar Taunton en de bus naar Minehead, de officiële startplaats van het South West Coast Path. Vliegen naar Exeter kan ook.
Kaarten: de OL9 en 139, Ordnance Survey map. Ook beschikbaar uit de National Trail Guides-boekenserie: South West Coast Path, Minehead to Padstow, van Roland Tarr.
Accommodatie: voldoende B&B’s, guesthouses, hotels of campings. Men regelt graag het onderdak voor de volgende dag voor je.

Mei 2010: vier wandeltochten van ongeveer 20 kilometer per dag over goed bewegwijzerde paden met voortdurend fraaie uitzichten, kliffen, stranden, rotspartijen en hoogvlaktes. En: aan het eind van de dag aankomen in een veelal oud havenstadje met haar vele verwijzingen naar vroegere tijden.
Hoogte-indicatie: van zeeniveau tot 318 m. (the Great Hangman, dag 3).

Afstanden tussen de etappeplaatsen: 20-25 km.

Dag 1: Minehead - Porlock.....................15km            
Dag 2: Porlock - Lynmouth....................22km
Dag 3: Lynmouth - Combe Martin........21km
Dag 4: Combe Martin - Mortehoe........17km

Vanuit Mortehoe met de bus naar Barnstaple en hier de trein naar Bristol, via Exeter. Reistijd: ongeveer 4 uur ( this is England...)

Onderweg: Culbone Church, het kleinste kerkje van Engeland, uit de 12e eeuw, enkele watervallen, de al dan niet dichtgeslibde havenstadjes, vele vogelsoorten, grazende schapen op de hoogvlaktes, en - zoals gezegd - de fascinerende uitzichten op de ruige kliffen en rotsen. Aan de overkant van Bristol Chanel: Wales.

Hieronder een filmische impressie van Engelands Zuid West kust, gemaakt door de National Trust, met veel fraaie beelden van het South West Coast Path: