Engeland

Vier etappes van de Hadrian’s Wall Path, Engeland

Vier etappes van de Hadrian’s Wall Path. De route langs de muur die de Romeinen bouwden tussen Engeland en Schotland. We verkenden het middelste, en tevens mooiste stuk van deze route ( in totaal: 135 km., van Newcastle naar Bowness-on-Solway). Deze wandelroute is zeer aan te bevelen voor wie de combinatie van natuur en archeologie, van bewegen in de buitenlucht en leren van de geschiedenis willen combineren. Bovendien kan het ook nog eens gemakkelijk en voordelig dankzij de goede infrastructuur.

Tips: Een vlucht van Schiphol naar Newcastle. Vervolgens met een door ons via OTS ( tel. +44191 3952046) besteld busje naar onze basis ( kosten: GBP85 voor 6 personen, 45 min. vanaf de luchthaven).
Accommodatie: de youth hostel in Once Brewed. (inmiddels geheel gerenoveerd).Eten kan in het hostel of in de naastgelegen inn.  We maakten voor onze wandelingen o.a. gebruik van de buslijn die langs de hele route loopt. Daardoor konden we naar het begin van een etappe met de bus, vervolgens lopen naar een volgende halte en evt. met de bus weer terug naar de hostel. Zo is een groot deel van de route te lopen zonder bagagevervoer of – gesjouw .
Kaart:  Routebeschrijving en kaarten: Mark Richards, Hadrian’s Wall Path. Cicerone.

Hoogte-inicatie: tot 400 m.

Dag 1: Once Brewed - Vindolanda ( Roman Fort, museum) - Once Brewed…………..ong. 10 km.
            Via public footpath.

Dag 2: Once Brewed - Housestead’s Fort - Once  Brewed...........................................ong. 12 km
            Via de route. 

Dag 3: Once Brewed - Temple of Mithras in Carrawburgh Met de bus......................ong. 15 km
            Terugwandelen via de route.

Dag 4: Once Brewed - Cavoran Roman army museum - Grenhead.....................…....ong. 11 km.
            Via de Pennine-way (deels).
            Met de bus terug.

Onderweg: De uitzichten tijdens de hele tocht zijn schitterend, de historische bezienswaardigheden zijn talrijk en de route is, voor zover nodig, goed bewegwijzerd. Het is een meestal goed beloopbaar pad. Wel moet het stijgen en dalen niet onderschat worden.  De Romeinen gingen steeds over de top!.    

In Once Brewed kunt u overstappen op de Pennine Way Central and North.