Wandelroute Engeland Exmoor NP

Engeland

Vijf dagwandelingen door het Exmoor Nationaal Park, Engeland

Vijf  aaneengesloten dag-wandelingen, een rondwandeling, door het Exmoor Nationaal Park in het zuidwesten van Engeland. In de graafschappen Devon en Somerset. Deels gebruik makend van het South West Coastpath, deels van de Two Moors Way. Gemarkeerde routes door een uniek landschap van heide, heuvels, bossen, valleien en landbouwgronden.
Tips: vliegen naar Bristol, de bus naar het treinstation, de trein naar Taunton, de bus naar Minehead en tot slot de bus naar Porlock, waar wij onze route begonnen. Vliegen naar Exeter kan ook. En van hieruit de trein naar Taunton en dan de twee bussen. 3 uur reistijd met het ov.
Kaarten: de OL9 , Ordnance Survey, schaal 1:25.000.
Accommodatie: voldoende B&B’s, guesthouses, hotels of campings. Men regelt graag het onderdak voor de volgende dag voor je.

Augustus 2011: vijf wandeltochten door een uniek en gevarieerd landschap met hoogveen, bossen, riviertjes, in augustus bloeiende heide en met de fascinerende kliffen aan de kust.
Hoogte-indicatie: van zeeniveau tot 519 m. (dag 5, Dunkery Beacon).

Dag 1: Porlock - Brendon  (deels via het kustpad)..................18 km.
Dag 2: Brendon - Lynton (o.a. via de East Lyn River)..............13 km.
Dag 3: Lynton - Simonsbath (via de Two Moors Way)............22 km.
Dag 4: Simonsbath - Exford (deels via de Two Moors Way)..18 km.
Dag 5: Exford - Porlock (via Dunkery Hill)................................18 km.

Onderweg:een heuvelachtig, open heidelandschap met vele beken en riviertjes, die door de eeuwen heen hebben gezorgd voor de zogenoemde combes, zeg maar uitgesleten valleien waar de riviertjes in de zee uitmonden. Wat dan weer zorgt voor even flink dalen en stijgen.
Het plateau van het Exmoor National Park eindigt abrubt in het Bristol Channel met een prachtige kliffen.

De uitzichten langs de kust, de eindeloze en mysterieuze paarse heidevelden, moerassen, riviertjes met bloemrijke oevers, watervallen, de kerk van Countisbury, Dunkery Beacon, met 519 meter de hoogste top in het park. Er valt al wandelend veel te genieten.

Al meer dan 3000 jaar worden hier schapen gehouden.Ook kun je hier de Exmoor pony's tegenkomen, loslopend.Of het raadselachtige "Beest van Exmoor", een katachtige, maar u kent de voorliefde van de Britten voor sprookjes.
En - vanzelfsprekend - de porties scones met clotted cream in the tea garden………

Hieronder een korte video over de streek waar we gelopen hebben: