Wandelroute Frankrijk Morvan Bourgogne

Frankrijk

Zes wandel-etappes door het Regionaal Natuurpark de Morvan, Frankrijk

Tips: De Morvan (Bourgogne-Franche-Compté) is een makkelijk per auto te bereiken wandelgebied met uitstekende wandeltrajecten, veel overnachtingsmogelijkheden, door een licht glooiend landschap, niet te zwaar. Inmiddels een Parc Naturel Régionale, authentiek van karakter.
Kaarten ter plekke eenvoudig te verkrijgen. De door ons gelopen route was wat markeringen betreft prima onderhouden. Soms maakten we gebruik van een GR. Kaart: IGN 2825 OT en IGN 2723 ET, Carte Randonnée. Het is ook mogelijk de GRP Tour du Morvan - een Grande Randonnée Pays  - te lopen, 230 km in totaal.
Accommodatie: Voor wie het belangrijk vindt: het aantal Gîtes met een Nederlandse bemensing is (toenemend) groot.Verder zijn er hotels, gîtes en chambres d'hotes in overvloed in dit gebied.Hou er rekening mee dat veel voorzieningen al vroeg in het seizoen de deur dichtdoen.

Hoogte indicatie tijdens de tocht: 200-630 m

Afstanden tussen de etappeplaatsen: 20-25 km.
Pasen 1989: een gedeeltelijke rondtocht in hartje Morvan.

Dag 1: Marigny l’eglise - Ouroux (via Brassy)..23,0 km
Dag 2: Ouroux - Chaumard -  Planchez...........18,0 km
Dag 3: Planchez - Anost - Arleuf.......................21,0 km
Dag 4: Arleuf - St.Prix.........................................22,0 km (Yonne rivier)
Dag 5: St.Prix - (near) Anost..............................20,5 km
Dag 6: Anost - Moux..........................................14,0 km

Onderweg: de Morvan is een streek van geschiedenis en tradities. Probeer eens een museum in een van de kneuterige stadjes of dorpjes waar u door komt.
Lekker lopen in een weids, veelal groen heuvellandschap, glooiende weiden, gescheiden door heggen en bomen. Bos(je) in en bos uit en door authentieke dorpjes, af en toe een (stuw-)meer, klaterende beken.Imposante rotsformaties, de Mt. Genièvre (630 m).
De Morvan is schaars bevolkt, de dorpen zijn bescheiden van omvang. 
In totaal kent dit gebied zo'n 1.500 kilometer aan wandelpaden. De Tour de Morvan is mogelijk de bekendste: een rondgaand en streekgebonden lange-afstands-wandelpad (GR), een Grande Randonnée Pays (GRP). Gemarkeerd en 220 km lang. Alle meren worden aangedaan.
Zon-liefhebbers hebben in de Morvan niets te zoeken.Verwacht ook geen aansprekende architectuur. Berucht is ook de vele regen. Maar voor wandelaars en rustzoekers is het een uitmuntend gebied!


En ....tot slot: we zijn in Bourgondië…..heerlijk eten, zoals in Arleuf (hierboven). Peut-être le râpée morvandelle? (Gegratineerde aardappelen, uien en ham).

Meer weten over deze wandelroute in de Morvan, Frankrijk?

Hieronder een mooie video over de Morvan: