Wandelroute Hadrian's Wall Path

Engeland

Vier wandel-etappes van de Hadrian’s Wall Path, Engeland

Het Hadrian's Wall Path is een 135 km lang National Trail dat zich uitstrekt van de kust tot aan de kust in Noord-Engeland, van Wallsend, Newcastle upon Tyne in het oosten tot Bowness-on-Solway in Cumbria aan de westkust.
Wij deden vier etappes van de Hadrian’s Wall Path.
De route langs de muur die de Romeinen onder leiding van keizer Hadrianus bouwden tussen Engeland en Schotland. Er worden meerdere redenen voor de bouw gegeven. Hadrianus bouwde voor zichzelf een villa in Tivoli, bij Rome, veel beter weer....En ook de Brexit was toen nog niet bekend.
We verkenden het middelste, en tevens mooiste stuk van deze route ( in totaal: 135 km., van Newcastle naar Bowness-on-Solway). Deze wandelroute is zeer aan te bevelen voor wie de combinatie van natuur en archeologie, van bewegen in de buitenlucht en leren van de geschiedenis willen combineren. Bovendien kan het ook nog eens gemakkelijk en voordelig dankzij de goede infrastructuur.

Tips: Een vlucht van Schiphol naar Newcastle. Vervolgens met een door ons via OTS ( tel. +44191 3952046) besteld busje naar onze basis ( kosten: GBP85 voor 6 personen, 45 min. vanaf de luchthaven).
Accommodatie: de youth hostel in Once Brewed. (inmiddels geheel gerenoveerd). Eten kan in het hostel of in de naastgelegen inn.  We maakten voor onze wandelingen o.a. gebruik van de buslijn die langs de hele route loopt. Daardoor konden we naar het begin van een etappe met de bus, vervolgens lopen naar een volgende halte en eventueel met de bus weer terug naar de hostel. Zo is een groot deel van de route te lopen zonder bagagevervoer of – gesjouw .
Kaart:  Routebeschrijving en kaarten: Mark Richards, Hadrian’s Wall Path. Cicerone.

Hoogte-inicatie: tot 400 m.

Dag 1: Once Brewed - Vindolanda ( Roman Fort, museum) - Once Brewed…………..ong. 10 km
            Via public footpath.

Dag 2: Once Brewed - Housestead’s Fort - Once  Brewed...........................................ong. 12 km
            Via de route. 

Dag 3: Once Brewed - Temple of Mithras in Carrawburgh Met de bus......................ong. 15 km
            Terugwandelen via de route.

Dag 4: Once Brewed - Cavoran Roman army museum - Grenhead.....................…....ong. 11 km
            Via de Pennine-way (deels).
            Met de bus terug.

Onderweg: Van de muur zelf is nu maar weinig over; veel stenen zijn in de afgelopen eeuwen hergebruikt voor gebouwen in de buurt. Maar er is nog genoeg over om een goed idee te krijgen van de giga klus die hier is verricht.
De uitzichten tijdens de hele tocht zijn schitterend, de historische bezienswaardigheden zijn talrijk en de route is, voor zover nodig, goed bewegwijzerd.
Het is een meestal goed beloopbaar pad.
Grote delen van het pad gaan door afgelegen en eenzame landschappen, geen winkels en mogelijkheden voor even wat drinken in de buurt.
Het stijgen en dalen moet niet onderschat worden. De Romeinen gingen steeds over de top!.  

Wij adviseren van west naar oost te lopen in verband met mogelijke buien en het met de middagzon zoveel mogelijk in de rug kunnen lopen.  

In Once Brewed kunt u overstappen op de Pennine Way Central and North.

Sept. 2023:
Eén van de bekendste bomen uit Groot-Brittannië is geveld. Het was even een mysterie wie de Sycamore Gap tree afgelopen nacht -28-09-23 -  had omgezaagd, maar de politie heeft een 16-jarige jongen opgepakt die verdacht wordt van het beschadigen van de boom. In 1991 stond de boom centraal in de film "Robin Hood: prince of thieves" en in 2016 werd hij nog verkozen tot boom van het jaar. Lees meer over deze boom hieronder:

Meer weten over deze route langs de Hadrian's Wall Path in Northumerland Engeland?