Ierland

Zes wandel-etappes van de Beara-way Ierland
 

Tips: vroeg boeken bij een Ierse luchtvaartmaatschappij levert veelal een voordelige retour-ticket op naar Dublin of Cork. Vanaf Dublin is het een hele bus-zit naar bijvoorbeeld Kenmare (ruim 5 uur), Cork is dichterbij (nog 2 ½ uur met de bus).
The Beara-way is een goed gemarkeerde route van in total 197 km. rond het gelijknamige schiereiland aan de westkust. Er is geen officiële start of finish. De route maakt vooral gebruik van oude wegen en paden, waaronder de plaatselijk zeer bekende O’Sullivan Bere-march uit 1602,een Spaans gezinde clan die "uit de handen van bloeddorstige Engelsen probeerde te blijven". Als u van historische verhalen houdt is er op Google het nodige over deze clan te vinden....
Kaarten: wij liepen op de Ordnance Survey of Ireland nr. 84 en 85, ter plekke overal verkrijgbaar.
Accommodatie: vooral de B&B’s. Men regelt graag een B&B voor je voor de volgende dag.
Hoogte-indicatie: van zeeniveau tot 340 m. De Beara Way beklimt geen toppen maar volgt de flanken van heuvels. 

Maart 2005: 6 etappes van de Beara-way. Je kunt de hele route lopen in 8 dagen, inclusief een (min of meer) rondwandeling over Bere-island.
Afstand tussen de etappeplaatsen: 20-25 km.

Dag 1: Kenmare - Lough Inchiquin
            (onderdak in een vakantiehuisje 2,5 km. verderop, iets buiten de route)
Dag 2: Lough Inchiquin - Ardgroom
Dag 3: Ardgroom - Castletown Bearhaven (doorsteek noord-zuid)
Dag 4: rondwandeling op Bere-island (ferry vanuit Castletown Bearhaven)
Dag 5: Casteltown Bearhaven - Adrigole
Dag 6: Adrigole - Glengarriff en met de - toen - bus van 18.00 uur naar Cork airport.

Onderweg:

Beara is mogelijk het best bewaarde origineel van de schiereilanden in ZW. Met die fantastische kustlijnen en dito uitzichten op de woeste zee.
De oneindig variërende kleurschakering van de Ierse westkust en de Caha en de Slieve Miskish mountains. Met dan weer zicht op de Bantry Bay, dan weer op de Kenmare River of de Atlantische Oceaan.” The views can be breath-taking.”
Veel restanten - er zijn er 510 geteld, volgens de statistieken - van haar oer-bewoners: de stone-circles, de standing stones en de megalithic tombs.

Bere Island, dag 4, met de mogelijkheid veel dieren te zien, met name aan de ruige westkust: dolfijnen, papegaaiduikers, drieteenmeeuwen, bruinvissen, zeehonden, miljoenen vogels en nog veel meer.

Bergmeren, Ierse dorpskleuren in Eyeries, schapen, the gasp(-eldoorn)….en dat alles in een weekje lopen!

Hieronder een video over het schiereiland Beara: