Ierland

Zes etappes van de Beara-way Ierland
 

Tips: vroeg boeken bij een Ierse luchtvaartmaatschappij levert veelal een voordelige retour-ticket op naar Dublin of Cork. Vanaf Dublin is het een hele bus-zit naar bijvoorbeeld Kenmare (ruim 5 uur), Cork is dichterbij (nog 2 ½ uur met de bus).
The Beara-way is een goed gemarkeerde route van in total 197 km. rond het gelijknamige schiereiland aan de westkust. Er is geen officiële start of finish. De route maakt vooral gebruik van oude wegen en paden, waaronder de plaatselijk zeer bekende O’Sullivan Bere-march uit 1602. 
Kaarten: wij liepen op de Ordnance Survey of Ireland nr. 84 en 85, ter plekke overal verkrijgbaar.
Accommodatie: vooral de B&B’s. Men regelt graag een B&B voor je voor de volgende dag.
Hoogte-indicatie: van zeeniveau tot 340 m.

Afstand tussen de etappeplaatsen: 20-25 km.
Maart 2005: 6 etappes van de Beara-way. Je kunt de hele route lopen in 8 dagen, inclusief een (min of meer) rondwandeling over Bear-island.

Dag 1: Kenmare - Lough Inchiquin
            (onderdak in een vakantiehuisje 2,5 km. verderop, iets buiten de route)
Dag 2: Lough Inchiquin - Ardgroom
Dag 3: Ardgroom - Castletown Bearhaven (doorsteek)
Dag 4: rondwandeling op Bear-island (ferry vanuit Castletown Bearhaven)
Dag 5: Casteltown Bearhaven - Adrigole
Dag 6: Adrigole - Glengariff en met de -toen- bus van 18.00 uur naar Cork

Onderweg: de oneindig variërende kleurschakering van de Ierse westkust en de Caha en de Slieve Miskish mountains. Met dan weer zicht op de Bantry Bay, dan weer op de Kenmare River of de Atlantische Oceaan.” The views can be breath-taking.” Veel restanten van haar oer-bewoners: de stone-circles, de standing stones en de megalithic tombs. Bergmeren, Ierse dorpskleuren in Eyeries, schapen, the gasp(-eldoorn) en de woeste westkust van Bear-island…….en dat alles in een weekje lopen!