Wandelroute Ierland Kerry way

Ierland

                                                               Vijf wandel-etappes van de Kerry-way Slí Uíbh Ráthaigh, Ierland 

Tips: een vlucht naar Cork met een Ierse prijsvechter, de bus naar het centrale busstation van Cork en dan de bus naar Killarney. Nog 1,5 uur.

De Kerry-way is een goed gemarkeerde wandelroute, een rondwandeling, van ongeveer 215 kilometer lengte op het Iveragh schiereiland in ZW-Ierland. De route biedt frequent uitzicht op de Mac Gillycuddy’s Reeks, de hoogste bergen van het land en de ruggengraat van het schiereiland. 
Naarmate je verder naar het westen loopt biedt de route bijzonder fraaie uitzichten op de Dingle-bay en op het bovenliggende Dingle-schiereiland. Uiteindelijk is ook de Atlantische Oceaan te bewonderen.
De route maakt gebruik van “old paths” en “green roads” of "boreens" ( kleine weggetjes), schapenpaadjes, geen paadjes, maar kent, met name rondom de etappeplaatsen, in toenemende mate asfaltwegen. 
Ierland maakt een snelle economische groei door, met alle welvaartssymbolen van dien, inclusief de voor wandelaars vaak vervelende omleidingen, hekken en opgepoetste tweede huisjes. Wat niet wegneemt dat de route het bijzonder waard is te worden belopen.
Kaarten: Wij liepen op Ordnance Survey Ireland serie, nummers 83 en 78.
Accommodatie: Het onvolprezen B&B-systeem regelt veelal je onderdak de volgende dag! Al dan niet met warm eten.
Hoogte-indicatie: Je wandelt nooit hoger dan zo’n kleine 400 meter. De Kerry way vermijdt de hogere gedeelten van het schiereiland.

Oktober 2005: vijf wandel-etappes van de Kerry-way.

Hieronder de afstanden tussen de etappeplaatsen zoals wij die gelopen hebben:

Dag 1: Killarney - Black Valley................................19 km
Dag 2: Black Valley - Lough Acoose B&B..............18 km
Dag 3: Lough Acoose - Glenbeigh..........................19 km
Dag 4: Glenbeigh - Cahersiveen.............................22 km
Dag 5: Cahersiveen - Waterville.............................24 km
En met de bus van 07.30 uur, de volgende dag, terug naar Killarney (nog twee uur hobbelen). Waarna de bus, rechtstreeks, naar Cork airport.

Onderweg: Bij aanvang van de route: Muckross House Killarney, een 19-eeuws herenhuis met prachtige tuinen, Lough Leane, de Torc watervallen, waarna de verlaten en bijzonder indrukwekkende Black Valley - "a real sense of being in the wilderness"- en de fraaie doorsteek over de Maggillycuddy’s en het belonende uitzicht op Lough Acoose. Het begint gelijk goed!!
The Windy Gap (385 m), in ‘t zicht van Glenbeigh en hierna het uitzicht op de Dingle-bay, lopend over een bijzonder fraaie hoogvlakte bij Drung Hill. Om tenslotte via de turfvelden de Oceaan te zien! Wat wil je nog meer………..

Afwisselend door bergen en dalen, langs meren en baaien. Door oude bossen en wilde venen. Vanaf de kliffen, en zandstranden kunt u genieten van prachtige vergezichten over de vele rotseilanden. 
Sommige delen van het open heidegebied kunnen zeer geïsoleerd zijn, en off-road delen kunnen vaak erg nat en modderig zijn.

Talloze archeologische resten waardoor de route een sterk historisch karakter heeft.

Het traject op dag 2 is van een uitzonderlijke schoonheid: de woeste, "lege", bergachtige, kleurvolle omgeving!

Vaar niet blind op je creditcard; wordt niet overal geaccepteerd.

Korte dialoog met de B&B eigenaar in Black-Valley: “ Sir, you live in paradise!”........ “Well.….in summer it’s green, in winter it's brown, nothing changes………"

Meer informatie over wandelen door de schiereilanden Dingle, Beara en Kerry in zuidwest Ierland.

Als u een video weet zonder de selfie-maker(s) er op - al dan niet dansend en/of springend -, dan graag een berichtje!