Italië

Vijf etappes tussen Florence en Siena,Toscane, Italië

Tips: met de goedkopere vlucht naar Pisa, de bus naar het centrum van deze stad om -bijvoorbeeld- de bekende toren op het fraaie, historische complex te zien en dan ‘s-avonds met de intercity naar Florence (ongeveer 1 uur). De culturele erfenissen van en in Florence zijn het bezichtigen meer dan waard. (Uffizi museum!).Wij trokken er een dag voor uit.
De door ons gelopen wandelroute tussen Florence en Siena is ongeveer 85 kilometer lang en kan in 4 of 5 dagen worden afgelegd.
Kaarten: wij kozen ter plekke voor nr. 42 en 43 van de Edizioni Multigraphic: een -zoals tijdens het wandelen bleek- nogal moeilijk leesbare kaart. Verder hadden we een ANWB-uitgave over deze tocht bij ons. In dit boekje moet je het van de routebeschrijving/-teksten hebben. Met name de beschrijving van de routes door bossen laat nogal te wensen over en zijn af en toe niet (meer) juist. Gelukkig zijn de plaatselijke boeren beter op de hoogte.
Accommodatie: tijdens deze tocht zijn er voldoende mogelijkheden voor onderdak. Evenals mogelijkheden om (heerlijk) te eten en  te genieten van de plaatselijke Chianti!

Maart 2006: een wandeltocht tussen Florence en Siena door hartje Toscane. In het vroege voorjaar in een (nog) draaglijke temperatuur langs boerenhoeves en burchten, wijngaarden en olijfboomgaarden, over heuvelruggen en door bossen, middeleeuwse vestingdorpen en kerken en kapellen, veelal omzoomt door (oude) cipressen.
Hoogte-indicatie: tot 530 meter.

Dag 1: Florence - S. Polo in Chianti *
Dag 2: S. Polo in Chianti - Passo dei Pecorai
Dag 3: Passo dei Pecorai - Grȇve
Dag 4: Grȇve - Panzano - Castellina in Chianti
Dag 5: Castellina in Chianti - Basciano ** - Siena

*   met bus 33 naar Bagno a Ripoli sla je de buitenwijken van Florence over;
** om de buitenwijken van Siena te mijden kun je hier de bus nemen, onder andere naar het treinstation van Siena;

Onderweg: op dag 1 fraaie uitzichten op Florence, later op de dag ook op de rivier Arno, waarna veel bos. Vanaf S.Polo wordt het landschap meer open, wandelend over brede paden, langs boerenhoeves in burchtvorm, zeg maar het beeld dat je van Toscane hebt. Montefioralle, Panzano en Pietrafitta ( dag 4) met middeleeuwse sferen. Grȇve met een markant plein en Castellina (even omlopen voor de Etruskische tombes) met haar restanten van de - zo begrepen we -langdurige machtsstrijd tussen Siena en Florence. Waarna op dag 5 de redelijk lange en vlakke etappe richting Siena.