Wandelroute Italie Sardinië

Italië

Vijf wandeletappes op dit eiland: Sardinië

Een vijfdaagse, zelf gecreëerde wandelroute, tussen Nuoro en Orosei.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de Sardijnen zijn geen wandelaars. En lijken ook geen interesse te hebben in het naar de zin maken van mensen die die wel graag wandelen. Je verplaatsen doe je met de auto. En zie je dan wandelaars, armoedzaaiers zeg maar. dan toeter je er even lustig op los. Om ze te bekeren?
Tips: Met de low-cost airline vanuit Keulen naar Cagliari (naar Olbia kan ook), de middagbus naar Nuoro (2 uur vanaf het vliegveld van Cagliari) en met een beetje geluk nog vòòr sluitingstijd in de boekwinkel om de zeer noodzakelijke wandelkaarten aan te schaffen.
Accommodatie: Hotels in de grotere steden. Onderweg ruime mogelijkheden om bij de boer te slapen, het zogenoemde agriturismo.
Kaarten: Wij liepen op de Carta Topografica d’Italia, schaal 1:50.000 van IGM. Hoewel enigszins verouderd goed bruikbaar. Vanwege het veelal ontbreken van (doorlopende) gemarkeerde routes is een goede kaart beslist noodzakelijk.

Pasen 2007: een vijfdaagse wandeltocht in (nog) draaglijke temperaturen over bergen, door dalen en langs de (oost-)kust. Over zandpaden, karresporen, kleine weggetjes en redelijk veel asfalt. Sardinië kent een fantastische, veelal ongerepte en woeste natuur maar de wandelaar wordt hier niet bediend met uitgekiende en gemarkeerde routes. Wandelen op Sardinië is zelf aan de slag, vol verrassingen, doodlopende paden, blaffende honden en “ zoek het verder zelf maar uit”. Het lijkt ons duidelijk: Sardijnen houden niet van wandelen.

Hoogte  indicatie: zeeniveau tot 750 m.
Afstanden tussen de etappeplaatsen: vanwege de matige kwaliteit van de wandelkaarten, de gebrekkige informaties en het veelvuldig mislopen zijn hieronder de schattingen aangegeven.

Dag 1: Nuoro - Oliena........................................................14 km
Dag 2: Oliena - Dorgali ( laatste kilometers per bus).....15 km (lopend)
Dag 3: Dorgali - Grotta del Bue Marino v.v.*...................22 km
Dag 4: Dorgali - Galtelli.......................................................16 km
Dag 5: Galtelli - Orosei........................................................??
En nog een kustwandeling omgeving San Teodoro.
Vanuit Olbia weer terug naar Keulen airport.

* vanuit Cala Gonone loopt een wandelroute naar Cala di Luna met permanent fraaie mediterrane panorama’s en mogelijkheden diverse grotten te bezoeken. Een echte kustwandeling maken lukt helaas niet. Zoals gezegd, na een paar kilometer: einde route! Of, in het hoogseizoen, moet je betalen voor het strand.Dan wel voor €60,-- met een bootje een eindje verderop en weer teruglopen. Waarschijnlijk erg mooi, maar dat heeft o.i. niets meer met wandelen te maken. Wel met flink geld verdienen.

Onderweg: Bloemenzeeën overal, cactussen en kurk-eiken.
Overblijfselen van de oorspronkelijke bewoners, de Nuraghe. Een volk met bouwwerken die niet onderdeden voor kastelen uit de Middeleeuwen, maar dat verdween met de opkomst van het Romeinse Rijk.
De Domus de Janas, tussen Dolgali en Galteti; de S. Pietro in Galteti.
De Porceddu, het speenvarken, rond Pasen geroosterd op open vuur.
En voortdurend de ruige berglandschappen, dan wel de rotskusten, de grotten en feëerieke stranden.
Suggestie voor de Sardijnse toeristenindustrie: realiseer wandelroutes tussen al die fantastisch gelegen agriturismo-onderkomens en de wandel liefhebbers vliegen of varen worldwide binnen…….Zoals bij hun Franse bovenburen: Corsica

 Meer weten over wandelroutes op Sardinië, Italie en de problemen met deze wandelroutes.