Wandelroute Italie Toscane

Italië

Vijf wandel-etappes tussen Florence en Siena,Toscane, Italië

Tips: met de goedkopere vlucht naar Pisa, de bus naar het centrum van deze stad om -bijvoorbeeld- de bekende toren op het fraaie, historische complex te zien en dan ‘s-avonds met de intercity naar Florence (ongeveer 1 uur). De culturele erfenissen van en in Florence zijn het bezichtigen meer dan waard. (Uffizi museum!).Wij trokken er een dag voor uit.
De door ons gelopen wandelroute tussen Florence en Siena is ongeveer 85 kilometer lang en kan in 4 of 5 dagen worden afgelegd.
Kaarten: wij kozen ter plekke voor nr. 42 en 43 van de Edizioni Multigraphic: een -zoals tijdens het wandelen bleek- nogal moeilijk leesbare kaart. Verder hadden we een ANWB-uitgave over deze tocht bij ons. In dit boekje moet je het van de routebeschrijving/-teksten hebben. Met name de beschrijving van de routes door bossen laat nogal te wensen over en zijn af en toe niet (meer) juist. Gelukkig zijn de plaatselijke boeren beter op de hoogte. Of probeer: Wandelkaart 2458 Firenze - Siena - Chianti | Kompass (9783850266024) : de Zwerver. (zie hieronder).
Accommodatie: tijdens deze tocht zijn er voldoende mogelijkheden voor onderdak. Evenals mogelijkheden om (heerlijk) te eten en  te genieten van de plaatselijke Chianti! Om Toscane echt goed te leen kennen zou een wandeltocht van een "agriturismo naar agriturismo ( onderdak en eten op het platteland) wel eens het beste zijn.
Een "must." Een must voordat u gaat wandelen is een dag uittrekken voor een bezoek aan het Palazzo degli Uffizi, kortweg Uffizi, in Florence.
Het is wereldwijd beroemd om zijn uitstekende collecties oude beelden en schilderijen (van de middeleeuwen tot de moderne tijd). De collecties schilderijen uit de 14e eeuw en de Renaissance omvatten enkele absolute meesterwerken: Giotto, Simone Martini, Piero della Francesca, Beato Angelico, Filippo Lippi, Botticelli, Mantegna, Correggio, Leonardo, Raffaello, Michelangelo en Caravaggio, naast vele kostbare werken van Europese schilders (voornamelijk Duitse, Nederlandse en Vlaamse)

Maart 2006: een wandeltocht tussen Florence en Siena door door het arcadische heuvelland van de Chianti in Toscane. In het vroege voorjaar in een (nog) draaglijke temperatuur langs boerenhoeves en burchten, wijngaarden en olijfboomgaarden, over heuvelruggen en door bossen, middeleeuwse vestingdorpen en kerken en kapellen, veelal omzoomd door (oude) cipressen. De beste maanden om in de Toscane te wandelen zijn: april, mei, begin juni, september en oktober. Ook omdat  dan de hordes toeristen nog beperkt zijn.
Hoogte-indicatie: tot 530 meter.

Dag 1: Florence - S. Polo in Chianti *............................18 km
Dag 2: S. Polo in Chianti - Passo dei Pecorai................15 km
Dag 3: Passo dei Pecorai - Grȇve in Chianti................ .11 km
Dag 4: Grȇve - Panzano - Castellina in Chianti.............20 km
Dag 5: Castellina in Chianti - Basciano ** - Siena........23 km ( zonder bus)

*   met bus 33 naar Bagno a Ripoli sla je de buitenwijken van Florence over;
** om de buitenwijken van Siena te mijden kun je hier de bus nemen, onder andere naar het treinstation van Siena;

Onderweg: op dag 1 fraaie uitzichten op Florence, later op de dag ook op de rivier Arno, waarna veel bos. Vanaf S.Polo wordt het landschap meer open, wandelend over brede paden, langs boerenhoeves in burchtvorm, zeg maar het beeld dat je van Toscane hebt. Glooiende heuvels, kronkelende weggetjes en een kleurrijk landschap vol pijnbomen, zonnebloemen en cipressen. Schilderachtige dorpen, en eindeloze vergezichten:
Montefioralle, Panzano en Pietrafitta ( dag 4) met middeleeuwse sferen. Grȇve met een markant plein en Castellina in Chianti.

S. Polo in Chianti, bekend door de iris-teelt; de iris zit in het wapen van Florence. Dan is ook duidelijk wie de slag om deze stad heeft gewonnen. In augustus is de Toscaanse irisoogst; "alles" lichtblauw.
 
Grȇve in Chianti heeft een prachtig centraal plein. Op de Piazza Matteotti loop je onder de overdekte galerijen langs (in?) de vele wijnwinkeltjes en ambachtsproducten - ook wel wat toeristisch,,,,- en een moment rust met koffie of thee onder deze galerijen met uitzicht op het plein: niks mis mee!

In Castellina in Chianti.even van de route af - 1,5 km -  in verband met een Etruskische tombe, van een volk dat hier leefde tot de eerste eeuw voor Christus.Wat nog het meest opvalt aan dit volk is een - voor die tijd - zeer ongewone gelijkheid tussen man en vrouw. Etruskische vrouwen lagen naast hun man mee aan de feesttafels en namen deel aan alle uitingen van het openbare leven. De nuchtere, oerconservatieve boeren-soldaten van de Romeinen konden géén begrip opbrengen voor deze verfijnde zeden van een oud en hoogstaand volk, zodat ze hen daarom maar als zedeloos bekladden. Het volk legde dan uiteindelijk ook het loodje tegen de Romeinse overheersing (uit: Wikikids).

Toscane is grotendeels gevormd door mensenhanden. Door boeren bijvoorbeeld. Dorpen en stadjes zijn veelal op heuvels gebouwd, al dan niet ommuurd en vaak eeuwen oud. 

Montefioralle, tussen Greve en Panzano lijkt zo weggelopen uit een prentenboek van de Italiaanse Anton Pieck. Kronkelende steegjes, eeuwenoude huizen en andere gebouwen. Met prachtige uitzichten op de directe omgeving. Waar je straks weer door mag lopen. Als je benen er tegen kunnen is een glaasje Chianti Classico op deze plek wel aan te bevelen.

Panzano, Middeleeuws, fraai op een heuvel gebouwd, ongeveer halverwege Siena en Florence. Met uitzicht op de conca d'oro, de gouden vallei, allemaal wijnbouw (!), vroeger graan (vandaar). Tja, dit zijn de plekken waar je nooit meer weg wilt.
Er is wat afgevochten tussen Siena en Florence om dit strategisch belangrijke plaatsje.  

Waarna op dag 5 de redelijk lange en vlakke etappe richting Siena. Bij het begin van de dichtere bebouwing van Siena adviseren wij de bus te nemen naar het centrum van de stad. Het wordt er dan niet mooier op. De buitenwijken van Siena bepalen het uitzicht.
Over Florence en Siena is zoveel te melden. Steden waarvoor je de tijd moet uittrekken. En een aparte website van maken...

Honden
Onderweg kom je, veelal even buiten het dorp of stad, de door de week verlaten huizen tegen van de weekendbewoners. Veel van deze huizen worden bewaakt door honden van de agressiefste soort. Sommigen aan de ketting (met een "mooie" ronde cirkel in het zand van de ketting als de hond niet verder kan dan de ketting lang is), anderen rennend en blaffend en grommend met blote tanden achter een hek. Als hond nummer 1 klaar is hond nummer 2 al gewaarschuwd: "Daar komt er weer eentje". Als je dorp echt uit bent komt het normale Toscane weer terug.

Meer weten over deze wandelroute tussen Florence en Siena, Italie?

Hieronder een mooie foto/video over de landschappen in de Toscane: landschappen van zeldzame schoonheid/ paesaggi de rara belezzi: