Wandelroute Italie Toscane

Italië

Vijf wandel-etappes tussen Florence en Siena,Toscane, Italië

Tips: met de goedkopere vlucht naar Pisa, de bus naar het centrum van deze stad om -bijvoorbeeld- de bekende toren op het fraaie, historische complex te zien en dan ‘s-avonds met de intercity naar Florence (ongeveer 1 uur). De culturele erfenissen van en in Florence zijn het bezichtigen meer dan waard. (Uffizi museum!).Wij trokken er een dag voor uit.
De door ons gelopen wandelroute tussen Florence en Siena is ongeveer 85 kilometer lang en kan in 4 of 5 dagen worden afgelegd.
Kaarten: wij kozen ter plekke voor nr. 42 en 43 van de Edizioni Multigraphic: een -zoals tijdens het wandelen bleek- nogal moeilijk leesbare kaart. Verder hadden we een ANWB-uitgave over deze tocht bij ons. In dit boekje moet je het van de routebeschrijving/-teksten hebben. Met name de beschrijving van de routes door bossen laat nogal te wensen over en zijn af en toe niet (meer) juist. Gelukkig zijn de plaatselijke boeren beter op de hoogte. Of probeer: Wandelkaart 2458 Firenze - Siena - Chianti | Kompass (9783850266024) : de Zwerver. (zie hieronder).
Accommodatie: tijdens deze tocht zijn er voldoende mogelijkheden voor onderdak. Evenals mogelijkheden om (heerlijk) te eten en  te genieten van de plaatselijke Chianti!

Maart 2006: een wandeltocht tussen Florence en Siena door door het arcadische heuvelland van de Chianti in Toscane. In het vroege voorjaar in een (nog) draaglijke temperatuur langs boerenhoeves en burchten, wijngaarden en olijfboomgaarden, over heuvelruggen en door bossen, middeleeuwse vestingdorpen en kerken en kapellen, veelal omzoomd door (oude) cipressen.
Hoogte-indicatie: tot 530 meter.

Dag 1: Florence - S. Polo in Chianti *............................18 km
Dag 2: S. Polo in Chianti - Passo dei Pecorai................15 km
Dag 3: Passo dei Pecorai - Grȇve in Chianti................ .11 km
Dag 4: Grȇve - Panzano - Castellina in Chianti.............20 km
Dag 5: Castellina in Chianti - Basciano ** - Siena........23 km ( zonder bus)

*   met bus 33 naar Bagno a Ripoli sla je de buitenwijken van Florence over;
** om de buitenwijken van Siena te mijden kun je hier de bus nemen, onder andere naar het treinstation van Siena;

Onderweg: op dag 1 fraaie uitzichten op Florence, later op de dag ook op de rivier Arno, waarna veel bos. Vanaf S.Polo wordt het landschap meer open, wandelend over brede paden, langs boerenhoeves in burchtvorm, zeg maar het beeld dat je van Toscane hebt. Montefioralle, Panzano en Pietrafitta         ( dag 4) met middeleeuwse sferen. Grȇve met een markant plein en Castellina in Chianti.

Hier even van de route af - 1,5 km -  in verband met een Etruskische tombe, van een volk dat hier leefde tot de eerste eeuw voor Christus.Wat nog het meest opvalt aan dit volk is een - voor die tijd - zeer ongewone gelijkheid tussen man en vrouw. Etruskische vrouwen lagen naast hun man mee aan de feesttafels en namen deel aan alle uitingen van het openbare leven. De nuchtere, oerconservatieve boeren-soldaten van de Romeinen konden géén begrip opbrengen voor deze verfijnde zeden van een oud en hoogstaand volk, zodat ze hen daarom maar als zedeloos bekladden. Het volk legde dan uiteindelijk ook het loodje tegen de Romeinse overheersing (uit: Wikikids).

Toscane is grotendeels gevormd door mensenhanden. Door boeren bijvoorbeeld. Dorpen en stadjes zijn veelal op heuvels gebouwd, al dan niet ommuurd en vaak eeuwen oud. 

Waarna op dag 5 de redelijk lange en vlakke etappe richting Siena. Bij het begin van de dichtere bebouwing van Siena adviseren wij de bus te nemen naar het centrum van de stad. Het wordt er dan niet mooier op. De buitenwijken van Siena bepalen het uitzicht.
Over Florence en Siena is zoveel te melden. Steden waarvoor je de tijd moet uittrekken. En een aparte website van maken...

Meer weten over deze wandelroute tussen Florence en Siena, Italie?

Hieronder een mooie foto/video over de landschappen in de Toscane: landschappen van zeldzame schoonheid/ paesaggi de rara belezzi: