Wandelroute Kroatië​​​​​​​ Istrië​​​​​​​

Kroatië

Zes wandel-etappes door Istrië (Kroatie en Slovenie)

 

Istrië is een schiereiland met een Italiaanse landtong in het westen, en deel in het noorden hoort bij Slovenië en het grootste deel bestaat uit de meest westelijke provincie van Kroatië. Omgeven door de Adriatische Zee.
Volgens Wikipedia gaat toerisme in Istrië terug tot de Romeinse tijd en ook de gegoede burger uit de Hongaarse-Oostenrijkse dubbelmonarchie wist het schiereiland al te waarderen.
Al in de jaren 60 van de vorige eeuw kon je achtdaagse busreizen boeken naar Opatija of Pula: prachtige oude havenstadjes aan de Adriatische Zee. Twee bus-dagen heen, twee dagen terug en twee warme maaltijden in Zuid-Duitsland! Waar anders! (want: in Zuid Duitsland geen knoflook).
Nog steeds zijn de kuststreken van het schiereiland uiterst populair bij de toerist.
Voor de wandelaar is het grotendeels ongerepte, veel stillere binnenland van het schiereiland meer de moeite waard.

Enkele jaren geleden maakten wij er een zesdaagse wandeltocht, deels door het Kroatische deel, deels door het Sloveense.

Tips: vliegen naar Triëst (Italië), met de bus naar de busterminal van Triëst (1 uur), met de bus - via de Sloveense landtong - naar Buje (Kroatië, 75 minuten) en de wandeltocht kan beginnen.
Kaarten: wij gebruikten de wandel- en fietskaart van Kompass, nr.238, Istrien, 1: 75.000. Ter plaatse zijn regionale fiets- en wandelkaarten beschikbaar die meer houvast bieden. Vraag de plaatselijke bevolking
Accommodatie: “agroturizam” ( zeg maar: slapen bij de boer), “sobe” ( zeg maar: Bed & Breakfast) of appartementen. Het is aan te raden van te voren de mogelijkheden te bekijken. Veel dorpen onderweg kennen geen voorzieningen. Of: vraag bij je slaapadres naar mogelijkheden voor de volgende dag.

April 2011: zes wandeltochten door een landschap dat prima kan concurreren met Toscane: heuvels tot ongeveer 500m, hierop talrijke dorpjes/stadjes met bouwwerken uit diverse perioden, olijfboom- en wijngaarden, pijnboombossen en voortdurend fraaie panorama’s.

Kroatië:
Dag 1: Buje (busstation) - Momjan…………....8 km
Dag 2: Transport naar Grožnjan.
            Groznjan - Buzet….…….…...................25 km
Dag 3: Buzet - Crnica* - Gračišče (S)….……..25 km

Slovenië:
Dag 4: Gračišče - Smarje (deel E6)………..…..18 km
Dag 5: Smarje - Krakavče - Truške…………....22 km
Dag 6: Truške - Gračišče**……………….….......11km
Transport naar Triest (25 km.) door een plaatselijke "taxi".
.
*   In Crnica - bij de grensovergang- begint een uiterst fraaie route richting Gračišče, gemarkeerd met een blauw-rood hart. Vraag de dorpsbewoners naar de start.
** Voor wie de tijd heeft is een bezoek aan de fresco’s in de Sv. Trojika-kerk - kerk van de heilige drie eenheid uit de dertiende eeuw - van Hrastovlje een aanrader! 2 uur lopen vanaf Gračišče.

Onderweg: lopen over regionale verbindingsweggetjes, deels asfalt, veelal met fraaie panorama’s, langs dorpjes in Middeleeuwse sferen en met restanten van de diverse heersers over het gebied, een rijke flora, langs de Dragonja rivier, mediterrane temperaturen, en: heerlijk eten en drinken bij de overnachtingsadressen!
Gewoon doen!

Grožnjan is een eeuwenoud dorpje met veel cultuur binnen de poorten. Veel galerijen en ateliers, concerten en muziekfestivals en originele "tavernes".

Voor een lekkere wijn en heerlijk eten: Homestead Ražman, 6272 Gračišče, Istria, Slovenia.

Een aanrader voor onderdak in Istrië zijn de agriturismo- overnachtingen: slapen en eten bij de boer. Rust, stilte en de beste adviezen. 

Meer weten over deze meerdaagse wandeltocht door Istrie?

Voor een korte fotografische impressie  van de Fresco Danse macabre Sv. Trojika-church: