Wandelroute Kroatië​​​​​​​ Istrië​​​​​​​

Kroatië

Zes wandel-etappes door Istrië (Kroatie en Slovenie)

Een zesdaagse wandeltocht over het schiereiland Istrië, door de grensstreek van Kroatië en Slovenië. Istrië is met name vanwege de westelijke kust een aantrekkelijke bestemming voor bezoekers, echter: het grotendeels ongerepte, veel stillere binnenland van het schiereiland is voor de wandelaar meer de moeite waard.   
Tips: vliegen naar Triëst (Italië), met de bus naar de busterminal van Triëst (1 uur), met de bus - via de Sloveense landtong - naar Buje (Kroatië, 75 minuten) en de wandeltocht kan beginnen.
Kaarten: wij gebruikten de wandel- en fietskaart van Kompass, nr.238, Istrien, 1: 75.000. Ter plaatse zijn regionale fiets- en wandelkaarten beschikbaar die meer houvast bieden.Vraag de plaatselijke bevolking.


Accommodatie: “agroturizam” ( zeg maar: slapen bij de boer), “sobe” ( zeg maar: Bed & Breakfast) of appartementen. Het is aan te raden van te voren de mogelijkheden te bekijken. Veel dorpen onderweg kennen geen voorzieningen. Of: vraag bij je slaapadres naar mogelijkheden voor de volgende dag.

April 2011: zes wandeltochten door een landschap dat prima kan concurreren met Toscane: heuvels tot ongeveer 500m, hierop talrijke dorpjes/stadjes met bouwwerken uit diverse perioden, olijfboom- en wijngaarden, pijnboombossen en voortdurend fraaie panorama’s.

Kroatië:
Dag 1: Buje (busstation) - Momjan…………....8 km
Dag 2: Transport naar Grožnjan.
            Groznjan - Buzet….…….…...................25 km
Dag 3: Buzet - Crnica* - Gračišče (S)….……..25 km

Slovenië:
Dag 4: Gračišče - Smarje (deel E6)………..…..18 km
Dag 5: Smarje - Krakavče - Truške…………....22 km
Dag 6: Truške - Gračišče**……………….….......11km
Transport naar Triest (25 km.) door een plaatselijke "taxi".
.
*   In Crnica - bij de grensovergang- begint een uiterst fraaie route richting Gračišče, gemarkeerd met een blauw-rood hart. Vraag de dorpsbewoners naar de start.
** Voor wie de tijd heeft is een bezoek aan de fresco’s in de Sv. Trojika-kerk - kerk van de heilige drie eenheid uit de dertiende eeuw - van Hrastovlje een aanrader! 2 uur lopen vanaf Gračišče.

Onderweg: lopen over regionale verbindingsweggetjes, deels asfalt, veelal met fraaie panorama’s, langs dorpjes in Middeleeuwse sferen en met restanten van de diverse heersers over het gebied, een rijke flora, langs de Dragonja rivier, mediterrane temperaturen, en: heerlijk eten en drinken bij de overnachtingsadressen!
Gewoon doen!
Voor een lekkere wijn en heerlijk eten: Homestead Ražman, 6272 Gračišče, Istria, Slovenia.

Voor een korte fotografische impressie  van de Fresco Danse macabre Sv. Trojika-church: