Wandelroute Mare a Mare Sud Corsica

Corsica

Vijf etappes van deze wandelroute op Corsica, Frankrijk: Mare a Mare Sud

Tips: Met de stunttarieven van de vliegtuigmaatschappij naar Marseille, de bus naar het centrum van de stad, een half uurtje lopen naar de haven en met de nachtboot (12 uur varen) naar Ajaccio. Drie kwartier na aankomst van de ferry - de volgende dag dus - vertrekt de bus naar de andere kant van het eiland, naar het stadje Porto Vecchio en hier begint ook de route “Mare a Mare Sud”, van zee naar zee, in het zuiden.

Kaart: La Carte Touristique Locale nr.74 op schaal 1:100.000. Beetje moeilijke schaal...... Beter is: Wandelgids Corsica - Korsika mare e monti - mare e mare | Rother(9783763343973).
De bewegwijzerde route is uitzonderlijk mooi en geen moment vlak. Veel wandelen over kei-weggetjes met rollende, losliggende stenen.
In het vroege voorjaar nog een aangename temperatuur, de sneeuw ligt op de toppen van de hogere bergen (GR 20) en aan het strand kun je zonnen. 
Accommodatie: niet alle gîtes zijn in maart al open - 't is Frankrijk, waar de service o.i. steeds minder wordt - , maar plek is er veelal wel te vinden. De plaatselijke supermarkt weet “alles” over overnachtingsplekken. En anders de postbode.

Maart 2003: een van-kust-naar-kust wandeling op Corsica.

Hoogte indicatie tijdens de tocht: van zeeniveau tot 1171 m (dag 2 )
Afstanden tussen de etappeplaatsen: ongeveer 15-18 km

Dag 1: Porto Vecchio (140 m) - Cartalavone (1020 m)
Dag 2: Cartalavone - Levie (610 m)
Dag 3: Levie - Jellicu (of: buurtschap/gehucht Jallicu)
Dag 4: Jellicu - Ste Lucie de Tallano (450 m)
Dag 5: Ste Lucie de Tallano - Burgo (190 m)
En de bus naar Ajaccio.

Onderweg: op dag 1, na een dag klimmen en aangekomen in Cartalavone een een prachtig en belonend uitzicht op de Golf van Porto Vecchio. Of, op dag 2, op naar de pas van Foce Alta vanwaar een prachtig uitzicht op het meer van l 'Ospedale. Om niet meer verder te lopen.Waarom altijd dat lopen?

Dag 3: In Jellicu zetelt Pierot, paardenfokker en varkenshouder, hoog in de bergen, met z’n Gîte d’étappe: een boeiend figuur. 2019: of hij nog open is is ons niet bekend. Z'n website wel. Grote kans dat u op deze dag de archeologische opgravingen van Cucuruzzo (de bronstijd) en Capula (middeleeuwse ruïne) bent tegen gekomen. En bezichtigd hebt.

Napoleon (1769 - 1821 St.Helena) is op Corsica geboren en dat zult u merken ook!

Verder: varkens, veel varkens…..en rivieren vol smeltwater, verscholen dorpen, het beroemde struikgewas de maquis, de besneeuwde toppen in de verte, bloeiende planten, ja wat al niet……...

Corsica is in essentie een enorm rotsblok dat uit de Middellandse Zee omhoog steekt. Grillig, ruig, bergachtig.
Niet voor niets wordt Corsica Île de Beauté, (Eiland van de Schoonheid) genoemd.

Ook een eiland waarvoor het goed is je thuis goed voor te bereiden. Zorg voor goede schoenen i.v.m. het vaak lastige, hobbelige en instabiele terrein. Zorg ervoor dat je voldoende water mee kunt nemen. En maak of plan de dag-etappes niet te lang. De GR 20 is voor gevorderden, maar wandelen op Corsica is waar dan ook bij tijden gewoon lastig en inspannend.

Meer weten over de wandelroute Mare a Mare Sud, Corsica, Frankrijk? 

Klik hier voor een verslag over de Mare e Monti, Corsica


Hieronder een video over het  Île de Beauté, gefilmd met een drone: