Montenegro

Door de kuststreek van Montenegro zuid

Vijf wandelroutes door de kuststreek van Montenegro tussen grofweg de grens met Kroatië en de grens met Albanië. De streek is van een ongekende en ongerepte schoonheid, kent een aantal Nationale Parken  - zoals het Lovcen gebergte en het Skadar meer -, de unieke baai van Kotor en veel cultuur historische overblijfselen van vroegere dynastieën en heersers.
Tips: Het wandelgebied is te bereiken met een vlucht naar Dubrovnic (Kroatië) en een rit per auto (ongeveer 40 km.) naar Herzeg Novi. Hier begonnen wij onze wandeltocht. (Vliegen naar Podgorica , de hoofdstand van Montenegro, kan ook).
Kaarten en accommodatie: de routes die wij liepen waren goed gemarkeerd. Voor onderdak , transport, de verplaatsingen tussen de etappes en advies hebben wij veel steun gehad van Zalaz.me, het project van Vlatko Bulatović, berggids. Montenegro werkt aan verbetering van voorzieningen voor wandelaars. Steun van mensen die ter plekke bekend zijn is belangrijk.
Hoogte-indicatie: van zeeniveau tot 1336 m.

April 2010: vijf wandelroutes, 15-20 km., door een landschappelijk uniek gebied over veelal oude Habsburgse verbindingswegen met fenomenale uitzichten, eindigend met die op de met Pasen nog besneeuwde bergketens van Albanië.

Dag 1
transport van Herzeg Novi naar Crkvice
Crkvice - Grkavac 
transport naar Perast aan de baai van Kotor.
Dag 2
Perast - fort Vranovo Brdo (743 m.) - Orahovac 
transport terug naar Perast ( 6,5 km.)
Dag 3
transport naar Gornja Lastva 
Gornja Lastva - Vrmac - Kotor
transport naar  Njegusi 
Dag 4
Njegusi - Krstac- Ivanova Korita (1261 m.)
transport naar Smokovci
Dag 5
Smokovci - Poseljani - Rijeka Crnojevica
transport naar Virpazar
Dag 6
transport naar Dubrovnic, onder andere langs het meer van Skadar en de Bojana rivier.

Onderweg: de forten uit Habsburgse tijden, Kotor, de door Unesco beschermde stad, Njegusi, de geboortegrond van de laatste Montenegrijnse koninklijke familie, verlaten dorpen maar ook gastvrije mensen die er zijn blijven wonen. Op de terugweg is het prima vis eten aan de Bojana rivier…... Op zoek naar een paradijs? Probeer Montenegro…….