Wandelroute Noord Cyprus

Noord Cyprus

Vijf wandeltochten door het Turkse deel van Cyprus

Vijf wandeltochten door het Turkse deel van Cyprus. De Turkse Republiek Noord Cyprus wordt enkel door Turkije erkend. Een scheidingslijn verdeelt het eiland. Deze loopt dwars door de hoofdstad Nicosia. Turkse militaire basis, aanwezig vanaf de invasie in 1974, verhinderden soms de doortocht. Omlopen, dus.
Advies: Vliegen naar Noord Cyprus betekent dan ook een tussenstop in - in ons geval - Antalya (Turkije). Gezien de vele onduidelijkheden kozen we voor een pakketreis (vlucht en hotel) om ter plekke wel weer verder te zien.
Kaart: wij gebruikten kaarten uit de 16-delige serie van de Kyrenia Mountain Trail Association, schaal 1:60.000. Hiervan zijn de ingekleurde wandelroutes redelijk betrouwbaar, de overige aanduidingen daarentegen niet. Te bestellen via de website van de KMTA. Of wij sturen u een kopie ( tegen onkostenvergoeding). Andere kaarten kennen we niet.
Toelichting 2019: misschien Wandelgids Walk&Eat North Cyprus, Sunflower Books (9781856913713) ?
Accommodatie: veelal het geboekte hotel in Karaoğlanoğlu. Accommodatie onderweg is redelijk duur, te duur, dan wel alleen te boeken voor een paar dagen.

April 2012:  een 5-daagse wandeltocht door een redelijk onbekend, nog vrij rustig en erg mooi wandelgebied.
Hoogte-indicatie: van zeeniveau tot ongeveer 850 m (St. Hilarion, dag 2).

Transport = van en naar het geboekte hotel met taxi of dolmus ( busje dat een vaste route rijdt).

Transport naar Geçitköy
Dag 1: Geçitköy - Sinai Monastery - Lapta……...15 km
Transport naar Malatya vanuit hotel Lapta.

Dag 2: Malatya - St. Hilarion - Karaoğlanoğlu….15 km
Transport. Naar St. Hilarion

Dag 3: St. Hilarion - Bellapais Abbey.…………......12 km
Transport. Naar Buffavento.

Dag 4: Buffavento - Mount of Five Finger.………10 km
Transport. Naar Koruçam.

Dag 5: Koruçam - Kayalar - Koruçam.………….....11 km
Transport.

Onderweg: in het voorjaar, bij nog draaglijke temperaturen, wandelen door een landschap met veel uitzicht op de Middellandse Zee.
Evenwijdig aan de kustlijn van Noord-Cyprus strekt het 160 km lange Vijf Vingers-gebergte uit. Ook wel: Het Kyreniagebergte. Tot 1024 m.
Aan de naamgeving van het Vijf Vingers-gebergte zit een heel verhaal. Vraag er maar naar.
Op een zuidhelling van het Kyreniagebergte is een vlag van de Turkse Republiek Noord-Cyprus geschilderd, die ´s nachts wordt verlicht. De afbeelding is 425 meter breed en 250 meter hoog, waardoor de vlag ook zichtbaar is vanuit de Griekssprekende Republiek Cyprus. (Bron: Wikipedia).
Aan de voet van de bergen de restanten van het  klooster van Sinai ( functionerend tot 1974), de Maronieten kerk Agios Georgios in Koruçam, een oud christelijke groepering uit het Midden-Oosten.
Hoog in de bergen het fort van Buffavento, een burcht van de kruisvaders ( 950 m.) Werd overigens in 1191 ingenomen door Koning Richard I (Lionheart), om het daarna weer te verkopen aan de Tempeliers......toen hij na een opstand moest vertrekken. Oorlog voeren is handel. Toen ook al.

In het voorjaar een explosie van de kleuren van de wilde bloemen.
De militaire basis van de Turken verhinderen soms de doorgang. Maar verder veel vriendelijke en behulpzame mensen ontmoet.

Met een beetje geluk vind je aan het strand de groene zeeschildpad.

Je kunt er echt fantastisch eten. Erg lekker: zeytinli (olijfbrood) of ceviz macuna (groene walnoten in siroop).

Bij de voorbereidingen gelezen: "Noord-Cyprus betekent beschaafd genieten". De uitwassen van de commercie zijn hier nog niet doorgedrongen.

Gezien de (zwakke) infrastructuur voor wandelaars is een vaste basis, van waaruit er gewandeld kan worden aan te bevelen. Verwacht, zoals gezegd, ook geen goede kaarten. Als militairen de baas zijn is veel "geheim". Zelfs in Turkije zelf, bij het lopen van de Lycian Way, waren de kaarten schaars. Er most een Engelse dame aan te pas komen om iets van een wandelkaart voor elkaar te krijgen.(Kate Clow, The Lycian way)

Vraag voor aanvang van de wandeling bij je hotel of waar je ook maar verblijft naar de mogelijkheden.

Meer weten over de wandeltochten door Noord Cyprus?

Voor een impressie over het gebergte vonden wij een video over Bufafento castle: