Polen

Vijf wandel etappes door de Karkonosze, Reuzengebergte, zuid Polen

Tips: een per auto makkelijk te bereiken wandelgebied. Afstand Utrecht-Szklarska Poręba: 900 km.
Kaarten: wij liepen op Karkonoski PN, PPWK, 1991, schaal 1:30.000. Inmiddels (2016) zijn er betere kaarten, w.o.: de Geomat - Karkonosze, schaal 1:40.000. Pools.
Markeringen onderweg willen, zo is onze ervaring met de routes in het Nationaal Park Karkonosze, nog wel eens ontbreken. Op hoogte is de verwoestende invloed van niet door milieubepalingen gehinderde industriële uitstoot goed waarneembaar (1991): dooie bomen, bladloos.Inmiddels zou er hard gewerkt worden aan herstel van de bossen en het landschap.
Accommodatie: het vinden van een overnachtingsplek was geen probleem. Behalve hotels kent het gebied een ruim assortiment particuliere pensions en andersoortig particulier initiatief.

Pasen 1991: een tocht door het Nationaal Park Karkonosze, zuid-Polen. Aan de Tsjechische kant Krkonose geheten. Karpacz ligt zo’n beetje aan de voet van de Sniezka (1602m). Onze tocht ging deels over de oude douane-weg, langs flink besneeuwde paden en hellingen met veel wind, maar ook met indrukwekkende vergezichten, ruige rotspartijen en mogelijkheden “om even snel” in Tsjechië te gaan eten……..
Hoogte indicatie: 600-1164-1490m.

Dag 1: Szklarska Poręba - Karpacz..........22 km.
Dag 2: Karpacz - Skalny Stol - Kowary.....15 km.
Dag 3: Kowary - Gorny..............................16 km.
Dag 4: Gorny - Gorna via Szrenica...........25 km.
Dag 5: Gorna - Vysoke Kolo - Szklarska Poręba..........15 km.

Onderweg: groene dalen, af een toe een dorp; hogerop machtige rotspartijen en sneeuw en, dalend, beken vol smeltwater met beginnende bloei en groei. 
De hoogste berg is de Snezka (1602 meter). Op de toppen ontspringt de rivier de Elbe. De flanken worden bedekt door uitgestrekte naaldbossen. Een ruig middelgebergte.
Bij Szklarska Poręba kunt u mooie watervallen bezichtigen: Wodospad Szklarka, 13 m. of  Wodospad Kamieńczyka, 27 meter. Volg de bordjes.

Voor de beschreven tocht: goede uitrusting, goede conditie en kompas - zeker in het voege voorjaar - zeker gewenst!