Wandelroute Polen NP Reuzengebergte

Polen

Vijf wandel etappes, een rondwandeling, door de Karkonosze, Reuzengebergte, zuid Polen

Tips: een per auto makkelijk te bereiken wandelgebied. Afstand Utrecht-Szklarska Poręba: 900 km.
Kaarten: wij liepen op Karkonoski PN, PPWK, 1991, schaal 1:30.000. Inmiddels zijn er betere kaarten, w.o.: de Geomat - Karkonosze, schaal 1:40.000. Pools.
Markeringen onderweg willen, zo is onze ervaring met de routes in het Nationaal Park Karkonosze, nog wel eens ontbreken.
Op hoogte is de verwoestende invloed van niet door milieubepalingen gehinderde industriële uitstoot goed waarneembaar (foto 5,1991): dooie bomen, bladloos. Een deel van de zware industrie (kolen!) was hier geconcentreerd, incl. de uitstoot van tonnen SO2. Inmiddels zou er hard gewerkt worden aan herstel van de bossen en het landschap.
Accommodatie: het vinden van een overnachtingsplek was geen probleem. Behalve hotels kent het gebied een ruim assortiment particuliere pensions en andersoortig particulier initiatief.

Pasen 1991: een tocht door het Nationaal Park Karkonosze, zuid Polen. Aan de Tsjechische kant Krkonose geheten.
Karpacz ligt zo’n beetje aan de voet van de Sniezka (1602m). Onze tocht ging deels over de oude douane-weg, langs flink besneeuwde paden en hellingen met veel wind, maar ook met indrukwekkende vergezichten, ruige rotspartijen en mogelijkheden “om even snel” in Tsjechië te gaan eten……..
Hoogte indicatie: 600-1281-1361m

Dag 1: Szklarska Poręba - Karpacz....................................25,6 km.
Dag 2: Karpacz - Skalny Stol - Kowary...............................15,4 km            1281 m Skalny Stol
Dag 3: Kowary - Schronisko na Przełęczy - Karpacz .......17,3 km
Dag 4: Karpacz - Špindlerova bouda - Przesieka.............17,3 km             1215 m Špindlerova bouda
Dag 5: Przesieka - Szrenicka Skała - Szklarska Poręba.. .22,0 km            1361 m Szrenicka Skała

Een handig hulpmiddeltje om thuis alvast wat te lopen: een routemaker ( Pools)

Onderweg:het Reuzengebergte is een gebergte dat de grens vormt tussen Polen en Tsjechië. Een onderdeel van de Sudeten. Een groot deel van het gebergte is een Nationaal Park, inmiddels. Iets dat ongetwijfeld zal meewerken bij het weer opknappen van de verwoeste natuur en het herstellen van het landschap. Als gevolg van de uitstoot van de aanwezige industrie en het kolengebruik.

Het gebied kent veel kronkelende beken - de Elbe ontspringt hier -  bossen en moerasachtige stukken. Op hoogte een soort toendra, waar de wind vrij spel heeft.
Een mooie video over deze toendra's vind je op onze andere Reuzengebergte pagina.
Het oud-Slavische woord Krkono betekent “drager van de kruipden”, een boomsoort die veel voorkomt in de hogere delen van het gebergte.
Indrukwekkend zijn de machtige rotspartijen op hoogte. Toen wij er liepen diep in de sneeuw, wat de aanblik nog indrukwekkender maakt. Om je heel klein bij te voelen. Kom je wat later in het seizoen terug, dan kijk je je ogen uit naar de schoonheid van het gebied.

In Noord Oost Tsjechië, een stuk verder op naar het oosten, hebben de rotsen bizarre vormen aangenomen. Waaronder die van de Adršpach (Adršpašské skály).

Bij Szklarska Poreba kunt u mooie watervallen bezichtigen. Wodopad Poreba, 13 m of Wosospad Kamienczyka, 27 m. Volg de bordjes.

Indruk: wilt u dit gebied nog in betrekkelijke rust verkennen wees er snel bij. Het gaat hard! Zeker als er ANWB-berichten rond gaan hoe goedkoop alles hier is....

Meer weten over deze rondwandeling, de natuur, de gletsjermeren en het Vriendschaps-pad?

Hieronder een video over het gebergte. Aan de Tsjechische kant. Wel veel aandacht voor de riviertjes/stromen, maar toch....