Portugal

Vijf etappes van deze wandelroute door de Algarve, via Algarviana GR13

Vijf etappes van de Via Algarviana, een lange afstandswandelroute van ongeveer 240 km. door het binnenland van de Algarve, van de Portugees-Spaanse grens tot Kaap Sint Vincent, de meest zuidwestelijke punt van Portugal. Wij begonnen de route in de grensplaats Alcoutim, aan de Guadiana rivier. In totaal kent de route 14 etappes. 
Tips: vliegen naar Faro, de bus naar het stadscentrum, de bus naar Vila Real de Santo Antonio en van hieruit de bus naar Alcoutim (1 uur en 40 min.).
Kaarten: de vijf etappes die wij liepen zijn uitstekend gemarkeerd (GR 13 markeringen). Een informatiebrochure is te downloaden op de officiële website van de route. Hierin redelijk gedetailleerde overzichtskaarten van de etappes om te downloaden.
Accommodatie: de route is geadopteerd door Almargem, een non-profit organisatie die zich o.a. inzet voor het behoud van het natuurlijke, culturele en historische erfgoed van de Algarve. (Aan de kust is vanwege het massatoerisme al het nodige verpest….). Deze organisatie kan je helpen bij het boeken van de diverse overnachtingen (hotels, guesthouses, particulieren).
Maart 2011: vijf etappes van de Via Algarviana, variërend van 15-29 km. per dag. 

Hoogte-indicatie: tot 506 m. De route maakt vooral gebruik van oude verbindings-paden tussen de (kleine) dorpen.

Dag 1: Alcoutim - Balurcos………………...24,2 km.
Dag 2: Balurcos - Furnazinhas……………14,3 km.
Dag 3: Furnazinhas - Vaqueiros………….20,3 km.
Dag 4: Vaqueiros - Cachopo……………....14,8 km.
Dag 5: Cachopo - Barranco do Velho….29,1 km.

Onderweg: de andere, oorspronkelijke Algarve met haar deels verlaten dorpen of grotendeels enkel door ouderen bewoond, de oorspronkelijke architectuur (fonteinen, waterwielen, bakovens), de ommuurde amandel- en olijvenboomgaarden, de kurkeiken, haar fraaie uitzichten vanaf de heuveltoppen, de in het voorjaar - bij nog redelijke temperaturen! - weelderig bloeiende natuur, waaronder u de Cistus (zonneroos), rozemarijn, lavendel, venkel, tijm, heide en hier en daar zelfs orchideeën kunt onderscheiden.
Of de aardbeiboom, vijgenboom, johannesbroodboom, de kurkeik en de amandelboom. 
Na forse regenbuien is het aan te raden bij de plaatselijke bevolking te informeren naar de waterstanden in de diverse riviertjes. En om dan al dan niet even om  te lopen via het asfalt. Zo heb je een doorwaadbaar beekje, zo heb - na een bui - een woeste waterpartij........

Klik hier voor deel 2 van de Via Algarviana.