Portugal

Zes etappes van deze wandelroute, Via Algarviana, GR 13, door de Algarve, Portugal

Nu zes etappes van de Via Algarviana, het lange afstandswandelpad van ongeveer 240 km. door het binnenland van de Algarve, van de Portugees-Spaanse grens tot Kaap Sint Vincent, de meest zuidwestelijke punt van Portugal. In totaal kent de route 14 etappes. Wij begonnen de route deze keer in de Barranco do Velho en eindigden in Marmelete.
Tips: vliegen naar Faro, daarna naar Barranco do Velho per bus of per taxi (kosten €35).
Kaarten: de zes etappes die wij liepen zijn in de regel goed gemarkeerd ( GR-markeringen). Een informatiebrochure is te downloaden op de website van de route.
Hierin redelijk gedetailleerde overzichtskaarten van de etappes.
Accommodatie: de route is geadopteerd door Almargem, een non-profit organisatie die zich o.a. inzet voor het behoud van het natuurlijke, culturele en historische erfgoed van de Algarve. (Aan de kust is vanwege het massatoerisme al het nodige verpest….). Deze organisatie kan je helpen bij het boeken van de diverse overnachtingen ( hotels, guesthouses, particulieren).

April 2014: zes etappes van de Via Algarviana, variërend van 15-29 km. per dag. 
Hoogte-indicatie: tot 820 m. De route maakt gebruik van oude verbindingspaden tussen de dorpen.

Dag 1: Barranco do Velho - Salir……………………....….14,9 km.
Dag 2: Salir - Alte………………………...……………..….....…16,3 km.
Dag 3: Alte - Messines……………………………............... 19,3 km.
Dag 4: Messines - Silves...…….....…...………………….….27,6 km.
Dag 5: Silves - Monchique...…................................... 28,2 km.
Dag 6: Monchique – Marmelete…...……………………..14.7 km.

Dag 7: uitlopen langs de zuidkust. Het gaat om de klifwandeling van Benagil - Senhora da Rocha, 12 kilometer. Deze door erosie van de rotswanden aan de kust zijn enkele fantastische natuurlijke rotsformaties ontstaan, met een prachtige roodgele kleur. Het pad is op enkele plekken steil en kijkt uit over een reeks prachtige, halvemaanvormige strandjes met goudgeel zand.

Onderweg: de andere, oorspronkelijke Algarve met haar deels verlaten dorpen, de oorspronkelijke architectuur (fonteinen, waterwielen, bakovens), de ommuurde amandel- en olijvenboomgaarden, de kurkeiken, haar fraaie uitzichten vanaf de heuveltoppen. Na forse regenbuien is het aan te raden bij de plaatselijke bevolking te informeren naar de waterstanden in de diverse riviertjes. En om dan al dan niet even om  te lopen via het asfalt.
De stad Silves was tot en met de 13 eeuw in Moorse handen De getuigen van deze periode zijn nog aanwezig. Boven de stad uit zie je van ver al het fort van Silves liggen. Maar van binnen is er weinig meer te zien, helaas.
De dagroute Silves – Monchique vraagt behoorlijk wat conditie. In Contes kun je proberen een bus of taxi te krijgen of vraag een lokale bewoner je naar Monchique te brengen.
In Marmelete is (2014) geen accommodatie. Wij gingen - daarom -  met het openbaar vervoer naar Portimao, aan de zuidkust.

Klik hier voor deel 1 van de Via Algarviana.
Van Marmelete is het nog maar een klein stukje om de Rota Vincentina op te pikken ( mocht u dat wensen).
De Via Algarviana kent z'n eindpunt op de Cabo de San Vincente, aan de Atlantische kust