Portugal

Zes etappes van deze pelgrimsroute door noord Portugal

Zes etappes van deze pelgrimsroute, door het noorden van Portugal. De route eindigt, zoals bekend, in Santiago de Compostela. Wij stopten in het Spaanse Tui, net over de Portugees-Spaanse grens.
De route volgt vooral kleine, geasfalteerde en/of met kinderkopjes geplaveide landweggetjes (klinkerstraatjes) en oude verbindingsweggetjes. Langs vele dorpjes en - vanzelfsprekend: het is een pelgrimstocht - langs vele kerken en kapellen.
Wandelkaart: de route is prima bewegwijzerd met gele pijlen. De liefhebbers kunnen op talloze plekken hun stempelkaart aanbieden. Volg de gele pijlen onderweg en het kan niet misgaan.
Tips: een vlucht van - b.v.- Eindhoven naar Porto, de tram van het vliegveld naar de binnenstad van Porto en de volgende dag met het openbaar vervoer of taxi naar Mayo. Om te voorkomen dat u kilometers door de nieuwbouwwijken van Porto moet lopen.
Accommodatie: wij maakten gebruik van de diensten van Pelgrimroutes.nl. Overnachten in hotels en fraai gerestaureerde quintas of landhuizen. Gebruik maken van de vele onderdak-mogelijkheden speciaal voor pelgrims kan ook.

Hoogte-indicatie: tot 460 m. Veelal een golvend landschap .

Pasen 2016: de pelgrimsroute in Noord Portugal naar Santiago de C.

Dag 1: Porto ( Mayo) - Arcos……………………….…22 km.
Dag 2: Arcos - Barcelos…………………………….…...23 km.
Dag 3: Barcelos - Balugaes…………………………….17 km.
Dag 4: Balugaes - Ponte de Lima………………..….17 km.
Dag 5: Ponte de Lima - Rubiaes….………………....19 km.
Dag 6: Rubiaes - Tui (S.)……….……………………...…20 km.
En met een busje van Pelgrimsroute.nl terug naar Porto.

Onderweg: een mooie wandeltocht over rustige landweggetjes, door vele dorpen, enkele eucalyptusbossen. En wijngaarden. Oude stadjes met prachtige romaanse kerken, plazas en barokke herenhuizen. Een pittige klim naar de Portella Grande (460m.), dag 5. En de fraaie afdaling naar de vallei van Coura.
Het oude vestingstadje Valenca, dag 6, met uitzicht op het einddoel: Tui aan de Minho-rivier. Of Ponte de Lima met z’n fraaie middeleeuwse brug over de Rio Lima op dag 4.
Naarmate je verder noordwaarts loopt wordt het landschap mooier, hoger, groener en minder dicht bevolkt.
Bij hevige regenval is de kans op (kleine) overstromingen groot. Dan is het al snel even een stukje “waden” in plaats van lopen.
En, voor de liefhebbers: heerlijke visgerechten in de restaurants. Porties van de buitencategorie!