Vijf etappes van deze wandelroute door de Algarve, via Algarviana GR13
Vijf etappes van de Via Algarviana, een lange afstandswandelroute van ongeveer 300 km door het binnenland van de Algarve, van de Portugees-Spaanse grens tot Kaap Sint Vincent, de meest zuidwestelijke punt van Portugal. Wij begonnen de route in de grensplaats Alcoutim, aan de Guadiana rivier.
In totaal kent de route 14 etappes.
Het was oorspronkelijk een religieus pad waarover pelgrims naar de kaap bij Sagres liepen, waar de relikwieën van de heilige São Vicente waren gevonden.
Tips: vliegen naar Faro, de bus naar het stadscentrum, de bus naar Vila Real de Santo Antonio en van hieruit de bus naar Alcoutim (1 uur en 40 min).
Kaarten: de vijf etappes die wij liepen zijn uitstekend gemarkeerd (GR 13 markeringen, rood/wit). Een informatiebrochure is te downloaden op de officiële website van de route. Hierin redelijk gedetailleerde overzichtskaarten van de etappes om te downloaden.
Accommodatie: de route is geadopteerd door Almargem, een non-profit organisatie die zich o.a. inzet voor het behoud van het natuurlijke, culturele en historische erfgoed van de Algarve. (Aan de kust is vanwege het massatoerisme al het nodige verpest…....). Deze organisatie kan je helpen bij het boeken van de diverse overnachtingen (hotels, guesthouses, particulieren).
Maart 2011: vijf etappes van de Via Algarviana, variërend van 15-29 km per dag.
Hoogte-indicatie: tot 506m. De route maakt vooral gebruik van oude verbindings-wandelpaden tussen de (kleine) dorpen.
Dag 1: Alcoutim - Balurcos………………...24,2 km.
Dag 2: Balurcos - Furnazinhas……………14,3 km.
Dag 3: Furnazinhas - Vaqueiros………….20,3 km.
Dag 4: Vaqueiros - Cachopo……………....14,8 km.
Dag 5: Cachopo - Barranco do Velho….29,1 km.
Onderweg: de andere, oorspronkelijke, vergeten? heuvelachtige Algarve met haar deels verlaten dorpen of grotendeels enkel door ouderen bewoond. Zoek in Google afbeeldingen maar eens op "Algarve" en u ziet enkel de kust-plaatjes. Alsof dat de Algarve is. Voor Google natuurlijk wel, is ook het meest commercieel interessant.
Tijdens deze tocht ziet u de oorspronkelijke architectuur (fonteinen, waterwielen, bakovens), de ommuurde amandel- en olijvenboomgaarden, de kurkeiken, haar fraaie uitzichten vanaf de heuveltoppen, de in het voorjaar - bij nog redelijke temperaturen! - weelderig bloeiende natuur, waaronder de Cistus (zonneroos), rozemarijn, lavendel, venkel, tijm, heide...... En hier en daar zelfs orchideeën.
Of de aardbeiboom, vijgenboom, johannesbroodboom, de kurkeik en de amandelboom. In de valleien met de kenmerkende rode aarde.
Na forse regenbuien is het aan te raden bij de plaatselijke bevolking te informeren naar de waterstanden in de diverse riviertjes. En om dan al dan niet even om te lopen via het asfalt. Zo heb je een doorwaadbaar beekje, zo heb - na een bui - een woeste waterpartij........Veel wandelpaden zijn de loop der jaren (eeuwen?) wat lager komen te liggen, het water stroomt erin, kan niet weg en dan kan het water tot je knieën komen.
De ooievaars in Faro - die werkelijk overal nestelen - zijn alom bekend, maar afhankelijk van het seizoen kunt u in de Algarve diverse trekvogels ontdekken, al dan niet in groepsverband. Bijzondere roofvogels, zo hebben we ons laten vertellen door enthousiaste vogelaars ter plekke.
Tijdens onze wandelingen amper medebroeders en -zusters gezien. Wel af en toe fietsgroepen die van dezelfde route gebruik mogen maken.
Meer weten over deze wandelroute, de Via Algarviana? Accommodatie onderweg
Klik hier voor deel 2 van de Via Algarviana.
Voor meer foto's van de route: