Wandelroute Reuzengebergte Tsjechie Broumovsko

Tsjechië

Vier wandel-etappes in de omgeving van Adršpach: de Broumovsko (Reuzengebergte)

Tips: Deze op het oog wat vergeten oostelijke hoek van het Reuzengebergte is goed te bereiken via de snelwegen naar Dresden, vervolgens Zittau en verder oostwaarts richting Trutnov. Vanaf Utrecht 1000 km
De Broumovsko is sinds 1991 een beschermd natuurgebied en heeft een oppervlakte van 41.000 hectare. Het gebied kent twee nationale natuurreservaten, Adršpašské skály en Broumovske steny (Broumov muren) en twee regionale natuurreservaten.

Goede wandelkaarten ter plaatse verkrijgbaar. Of u schaft thuis - b.v. - de wandelkaart 425 Broumovsko, Adršpach, uitgever Shocart,1:40.000, aan.
Accommodatie: ook het vinden van een overnachtingsplek is geen enkel probleem. B&B’s, hotel, particuliere pensions, “Zimmer frei”. Verzin 't.

Pasen 2001: een tocht door het landschappelijk bijzonder fraaie grensgebied met Polen, tussen Adršpach, Broumov en Miroszow (P). Hoogtepunten tijdens de route zijn de vreemde zandsteenformaties en de grote rotspartijen. Kloven en ravijnen tot 100 meter diepte, torenrotsen, watervallen, valleien met steile wanden en grotten.......
De route door het stukje Polen gaat door een boerenlandschap van voor EEG-tijd. Althans: in 2001.
Hoogte indicatie tijdens de tocht: 600-800 m.

Dag 1: Broumov - Police nad Metuji.................................13 km
Dag 2: Police nad Met. - Ostas - Teplice nad Metuji.......15 km
Dag 3: Teplice nad Metuji - Adršpašské skály - 
            
Mierószow (P) - Mezimêsti *..................................28 km
Dag 4: Mezimêsti - Broumov.............................................13 km

* in de zandsteenformaties tijdens dag 3 is een fraaie route  van 3,5 km uitgezet. Enig klim, klauter en
  ladder werk is inclusief.
  Toelichting 2019: de commercie wint ook hier flink terrein, met de bijhorende toegangskaartjes, de
  souvenier-  en fast-food kramen en de busladingen toeristen die op het gebied worden losgelaten.
  Gelukkig zijn er prima alternatieven.

* tussen Mierószow (P) en Mezimêsti loopt een trein. En wat voor één! Is even te zien op de video
  hieronder.

Onderweg: een gevarieerd heuvelachtig tot bergachtig gebied, afwisselend bos en grote open plekken, verstilde idyllische dorpjes, de al genoemde zandsteen-rotsformaties bij bv Adršpach. In Polen fraaie, uit hout opgetrokken, boerenerven. En ook hier, ten westen van het stadje Mierószow (P) bijzondere rotspartijen: de Czartowskie Skały.
Die liggen tussen de dorpen Rózana en Łaczna en bereiken een hoogte tussen 580 en 610m.We hebben begrepen dat de rotsen de overblijfselen zijn van een "vulkanische schoorsteen". Met fraaie kleuren en bijzondere vormen, waaronder de zogenoemde "ramen". Kijkgaten, kun je ook zeggen.

Je loopt in een regio met een uiterst roerige geschiedenis: Sudetenland....Silezië.....WOII en de verbanning van de Duitse bevolking.

In Police nad Metuji bevindt zich het Merkur muzeum, zeg maar het Meccano museum. Wie kent het nog?
De trein tussen Mieroszow en Mezimesti is een belevenis apart.Volgens velen kwam de Orient Express er soms ook langs.....monsieur Poirot.....of het waar is weten we niet, maar de omgeving leent zich er prima voor. Zie ook de video hieronder.
Ostaš, een tafelberg van 700 m hoog, is ook erg populair bij klimmers, die hier meer dan 500 klimroutes van verschillende moeilijkheidsgraden vinden. Je vindt hier formaties met namen als de gewapende man, de verrader en de heuvel van de dood.
De wandeling over de heuveltop op dag 2 loopt langs en over diverse zandsteenformaties - het nationale park de Broumov muren of de Broumovske steny of het Valkengebergte - waarvan sommigen tot wel 40 m hoog zijn en een totale lengte van ongeveer 700 m.

Meer weten over deze wandelroute door de Broumovsko, Tsjechie?

Hieronder en filmische impressie van de  Adršpašské skály, de rotsformaties bij Adršpach: