Wandelroute Risnjak NP Velebit Kroatie

Kroatië

Vijf wandel-etappes door het Nationaal Park Risnjak, Kroatië

Tips: Dit wandelgebied is goed bereikbaar met de auto. Nieuwe snelwegen door Slovenië maken Kroatië en het Nationaal Park makkelijker bereikbaar.Vanaf Utrecht: 1350 km. Vliegen naar Rijeka kan ook, maar lijkt erg duur....
Wandelkaart: De aanschaf van bruikbare wandelkaarten ter plekke (o.a. bij de ingang van het Park) gaf in de streek waar we liepen geen enkel probleem. Bijvoorbeeld thuis aan te schaffen: Wandelgids Walking in Croatia - Kroatië | Cicerone (9781852846145)
Hoewel niet overal aanwezig en onderhouden, leidden de markeringen ons door de mooiste  landschappen. Met Pasen geen toerist gezien. Mogelijk allemaal op weg naar het wat zuidelijker gelegen kustgebied?
Accommodatie: onderweg plek zat om te slapen. Particuliere pensions, hotel van het NP, “Zimmer frei”.
Bijvoorbeeld in Lokve: appartement Lokve.
Pasen 2002: een rondwandeling deels door het Nationaal Park Risnjak, onderdeel van de Gorski Kotar. Volgens verhalen zouden hier nog beren en lynxen leven, echter geen gezien. Wel de weelderige rust, een glooiend landschap en panoramische stukken langs de Kupa - grensrivier: aan de overkant ligt de regio Doljenska, Slovenie, waar je ook prachtige meerdaagse wandelingen kunt maken.
Hoogte - indicatie tijdens onze tocht: 600-1100 m. Hoogste punt van het Park: 1526 m.

Dag 1: Lokve - Risnjak (bezoekerscentrum)........16 km
Dag 2: Risjnak - Osilnica (S)...................................22 km
Dag 3: Osilnica - Brod na Kupi..............................21 km
Dag 4: Brod na Kupi - Skrad..................................11 km (noordelijke omweg)
Dag 5: Skrad - Lokve (vanaf Delnice per trein) ..18 km 

Onderweg: het Nationaal Park is vooral bekend vanwege de enorme bomen die er groeien (tot 45 m. hoog).

Bewoners vertellen het verhaal dat de Romeinen het gebied niet konden veroveren: te wild, te ondoordringbaar. Terwijl er van alles te halen viel, zoals bijzondere medicinale kruiden. De Romeinen noemden het gebied dan ook Hortus Diabolicus. En daar lieten ze het bij.
(Tegenwoordig halen mensen veel kruiden uit de bossen om er thuis de rakija van te maken, een naar men zegt lekkere borrel. Wordt het toch nog weer een Hortus Diabolicus)

De Kupa (grens-)rivier ontspringt hier. 

Het park herbergt unieke flora en fauna. Zoals  het alpenroosje, zwarte vanilleorchis, edelweiss, aster alpinus, verschillende gentianen. Wild in overvloed. “Ris” is Kroatisch voor lynx. Ook zouden er bruine beren leven. Echter (gelukkig?) niet gezien.
Dankzij de ligging - tussen de Alpen, de Dinarische Alpen en de Middellandse zee - die slechts op 15 km. "ligt"-, is in een relatief klein gebied (65 vierkante kilometer) een bont geheel aan bomen- en plantensoorten ontstaan.

Binnen het park zijn bergtoppen te beklimmen tot ongeveer 1300 m. 
Buiten het park, waar onze wandeling veel doorheen ging, een bebost wandelgebied, heuvelachtig, klaterende heldere beken. Watervallen vlak bij het treinstation van Skrad.
Een aantrekkelijk en afwisselend karst-landschap.

Meer weten over de wandeltocht in het Nationaal Pak Risnjak en omgeving, Kroatië?