Diverse dagwandelingen vanuit het dorp Racatau, Roemenië
Tips: Een autoreis duurt twee dagen, waarbij het vooral de tweede dag uitkijken is voor hooiwagens op de snelwegen van Roemenië. Afstand vanaf Utrecht: 1700 km.Vliegen kan ook. B.v. naar Cluj-Napoca. En dan proberen in dit kleine dorp te komen.
Wandelkaarten: Indruk dat bruikbare wandelkaarten, tenminste voor het gebied waar wij liepen, (nog) niet optimaal aanwezig zijn. Wij maakten in 2000 gebruik van de diensten van een gids. In Cluj zijn inmiddels goede kaarten van het gebied verkrijgbaar. Zoals: Cluj şi Vlădeasa, Dimap Erfatur, schaal 1:70.000.
Of: Wandelgids The Mountains of Romania - Roemenië | Cicerone (9781852849481) Apuseni
Accommodatie: een chalet in het dorp Maguri Racatau, een kilometer of 45 ten zuidwesten van Cluj. Inmiddels wordt dit chalet niet meer verhuurd.
We besteden er op deze site toch enige aandacht aan omdat de omgeving zich prima leent om mooie wandelingen te maken. Vooral de hoogvlaktes van de Marisel in Gilau-gebergte, toegang tot het Apuseni Nationaal Park.
Tussen Huedin en Gilau, zeg maar de noordelijke grens van het gebied, komen steeds meer mogelijkheden voor overnachting en onderdak. Of ten zuid-oosten, bijvoorbeeld Cheile Turzii. Een diepe canyon met kalkstenen kliffen, de 300 meter diepe Turda kloof, 2900 meter lang, meestal in de schaduw. En met prachtige uitzichten op de hoger gelegen bergen ( Belvedere Cheile Turzii).
Dit is de regio van de Motzen, afstammelingen van de Kelten (?). Ze leven in verspreide dorpen op hoogtes tot ongeveer 1.400 m.
Vanuit Huedin, Gilau of Cluj is het gebied ook prima te bezoeken. Onder andere door de B-wegen 107M en L te volgen. Af te raden bij slecht weer (gaten!).
Hoogvlaktes van Marisel
Pasen 2000: diverse wandelingen vanuit het dorpje Maguri Racatau. Het chalet lag op een eilandje in een klaterend bergriviertje in het dorp Maguri Racatau, een kilometer of 45 ten zuidwesten van Cluj. Omgeven door bijzonder fraaie, groene, toppen van de Transsylvanische bergen is dit één van de meest idyllische plekken die we kennen.
De hoogvlakte is een groot plateau waar veel boeren wonen (veeteelt). Een enorm plateau met kilometers niet gemarkeerde wandelpaden; wilde natuur wisselt af met agrarische activiteit, weiden, schaapherders; de kalksteen ondergrond zorgt voor bijzondere planten. Talloze grotten. (Om even "om het hoekje te kijken", ga er niet zomaar in!). Fenomenale vergezichten.
Kleine watervallen zijn te zien bij de Cheile Dumitresei, ten zuiden van Marisel, sinds 1994 een beschermd landschapsgebied. Een smal pad vergemakkelijkt de beklimming op een van de hellingen en vanaf hier opent zich een panorama net boven de loop van de beek.
Daciërs
Het is het gebied in Transsylvanië waar de Daciërs woonden en leefden. Een Indo-Europees volk. Zamoixis werd beschouwd als hun oppergod: een van de fabelachtige personages uit de Oudheid. Zamoixis had een ondergrondse woning en werd bediend door de Daciërs. Historici hebben gemeld dat hij in feite een leerling was van de wijze Pythagoras.
In 106 werd Dacië veroverd door het Romeinse Rijk.
Ga eens een plaatselijk museum in voor meer informatie.
Tradities
In het gebied worden tradities en gebruiken zorgvuldig bewaard, waaronder diverse traditionele ambachten, zoals de smid, de houtsnijder en de boer. Of de vele folkloristische dansgroepen. Of het bespelen van de bucium, een soort van alpenhoorn zonder kromming.
Veel landbouw is - noodgedwongen? - biologisch. Met prachtige resultaten. Dat wel.
Natuur
De diverse vormen van een bio industrie hebben in dit gebied nog geen wortel geschoten. Een onverantwoorde stikstofuitstoot door een grootschaligheid in combinatie met een coöperatieve Rabo bank is hier nog onbekend. Wat aan de uitbundige rijkdom van de natuur is te merken! In de maanden april en mei zijn de weiden helemaal paars met duizenden wilde krokussen. In de bossen onder andere de sneeuwklokjes, wilde viooltjes en de Helleborus. En ook zeldzaamheden als de Arnica Montana! De wilde-bloemen-pracht in dit gebied - veelal in de semi-natuurlijke graslanden - moet je een keer gezien hebben! Van april tot en met september te zien.
Veenmoeras
Op de hoofdkam van het Gilău-Muntele Mare-massief, tussen de toppen van Căpăţâna en Balomireasa, op een hoogte van 1600 m, ligt het veenmoeras van Căpăţâna. Met diverse zeldzame plantensoorten. Voor deze bestemming gaat u eerst een stuk met de auto naar de start van de route.
Fauna
In het gebied leven de vos, wilde kat, lynx, wolf, hert, hazelnootkip, berkenhen en haan, otter, marter, das, eekhoorn, en in de wateren van Răcătăului ( die het reservaat doorkruist) wordt inheemse forel gevonden. Vissen verboden. Er is een berenreservaat in de Răcătăului-kloof. Door deze kloof loopt geen pad.
Klooster
In Muntele Rece, 20 km ten oosten van Racatau, staat het Mâguri-Râcâtâu klooster, ter nagedachtenis aan hen die vielen bij de bevrijding van Transsylvanië in de herfst van 1944.
Mogelijk brengt dit verslag u op een idee voor uw wandelbestemming.
Gezien de vele veranderingen ter plekke in de afgelopen jaren is de waarde van deze informatie op deze site mogelijk beperkt. Het is ons niet mogelijk om de wandelingen concreet te beschrijven. Daartoe heb je echt een goede kaart nodig.
Hieronder een video over het wandelgebied tussen Huedin en Gilau, door de kloof, Cheile Turzii.
Op de Engelse versie van deze pagina een mooi concert onder leiding van een jonge Mariss Jansons: de Roemeense Rhapsodie no1 van George Enescu. Om Roemenie een beetje te proeven in je oren.