Wandelroute Rota Vicentina Portugal

Portugal

Vijf etappes van de Rota Vicentina wandelroute, de kustroute, Portugal

Vijf etappes van de Rota Vicentina, de wandelroute langs de kust van Portugal, in Alentejo en Algarve. Ook wel het Visserspad genoemd. Een wandeltocht langs en over de kliffen, door een machtig en indrukwekkend landschap. Via paden zoals de vissers en lokale bevolking die gebruiken om bij de beste visstekken en de mooiste stranden te komen. Adembenemende vergezichten met in het voorjaar prima temperaturen.....
Tips: een vlucht naar Lissabon, de bus naar de busterminal Sete Rios en vervolgens de bus naar Cercal, waar wij onze tocht begonnen.
Bustijden: Rede Expressos. Reisduur: ongeveer drie uur.
Kaart: de route is prima bewegwijzerd. De eerste dag volgt het pad een GR (Historical Way), rood-wit. Vanaf Porto Covo het officiële Visserspad, blauw-groen. Map-naam: mapa Rota Vicentina, Scale 1:55.000, Centro de informacäo Geospacial do Exército.
Accommodatie: wij maakten gebruik van de diensten van Pelgrimroutes.nl. Hotels in de dorpen langs de route. En bagagevervoer.
Hoogte-indicatie: de GR loopt door een heuvelachtig landschap, op het laatst afdalend naar de zee. De tocht langs de kust is soms zwaar vanwege de vele trajecten door het rulle duinzand. De hoogteverschillen zijn klein.

April 2017: vijf etappes van het Visserspad.

Dag 1: Cercal - Porto Covo..........................18 km.
Dag 2: Porto Covo - Milfontes.....................20 km.
Dag 3: Milfontes - Almograve.....................18 km.
Dag 4: Almograve - Zambujera do Mar.....22 km.
Dag 5: Zambujera do Mar - Odeceixe.......19 km.

En van Odexeice de rechtstreekse bus naar Lissabon: 4,5 uur.

Onderweg: zelden een tocht gelopen waarbij je echt, de hele dag, van minuut tot minuut, gefascineerd blijft om je heen blijft kijken. Een prachtige wandeltocht langs de kust. In het voorjaar een explosie van bloemen, met op de achtergrond de diepblauwe oceaan. De diversiteit aan strandjes, baaien, machtige rotspartijen en steeds weer fraaie panorama's. De naar vissen duikende vogels.
Kleine stroompjes die via onderaardse gangen uit de rotsen komen. De dorpen in de blauwe en witte kleuren, waar je prima vis en "seafood" kunt eten.
Sommige trajecten zijn redelijk zwaar vanwege het rulle duinzand. Ook kun je soms kiezen voor een alternatief over het strand.
De eerste dag loop je door het binnenland, op weg naar de kust. Door eucalyptus bossen, weilanden, boomgaarden. Een droog gebied, ook veel kurkeiken.
De Rota Vicentina eindigt uiteindelijk in het uiterste zuid-west puntje van Portugal: Cabo de Sao Vicente. Hier eindigt ook de Via Algarviana, de lange afstandswandeling door de binnenlanden van de Algarve.

Klik hier voor deel 2 van deze route.

Meer weten over deze wandelroute de Rota Vicentina, langs de kust van Portugal?

Hieronder een filmische impressie ( m.n. vanuit de lucht) over de Rota Vicentina: