Slovenië

Vijf etappes door het zuid-oosten van Slovenië Dolenjska (Lower Carniola)

Tips: Een prima met de auto te bereiken gebied. Vanaf Utrecht 1200 km. Vliegen naar Ljubljana kan ook.Trek dan nog een paar uur uit voor trein en bus naar het wandelgebied.
Goede kaarten van de mooiste wandelgebieden van Slovenië zijn in het land ruim voorhanden. Markeringen waren in het gebied waar wij liepen duidelijk zichtbaar.
Komend vanuit het noorden: Bled en zijn meren zijn mooi, de Oostenrijkse en Sloveense bergen blijf je zien, maar het land kent verder naar het zuiden meerdere mooie streken. Wij besloten nu ‘s niet de “Oh en ah routes” te lopen, maar door een boerenstreek van dit nieuwe land (1991) te trekken. Zo ongeveer ten zuid oosten van de hoofdstad Ljubljana. De regio Dolenjska. (Lower Carniola).
Accommodatie: overnachting leverde een keer een probleem op, maar dankzij de bereidwilligheid van de locale ex-postbode in Videm die zijn zolderruimte beschikbaar stelde, was ook dit opgelost. “Zimmer frei”, pensions en andersoortig particulier initiatief genoeg aanwezig op de route.

Pasen 1996: een rondwandeling door een fraaie streek in het zuidoosten van Slovenië, in de buurt van Sevnica en Grosuplje. Glooiend boerenland, landerijen, bossen, riviertjes en prima wandelpaden tussen de vele kleine dorpen.
Hoogte indicatie tijdens de tocht: 500-700 m.

Afstanden tussen de etappeplaatsen: ongeveer 20 km.

Dag 1: Grosuplje - Videm (Dobrepolje)
Dag 2: Videm - Stavĉa Vas ( bij Dvor)
Dag 3: Stavĉa Vas - Novo Mesto
Dag 4: Novo Mesto - Smarješke Toplice
Dag 5: Smarješke Toplice - Grosuplje (eerste stuk per trein)

Onderweg: behulpzame mensen, wijnproeverijen bij de boer, heuvels met wijngaarden, rustige dalen  met klaterende beken, kuuroorden in Smarješke Toplice (voor wie de tijd heeft). Lieflijke landschappen.