Wandelroute Slovenie Dolenjska Carniola

Slovenië

Vijf wandel-etappes door het zuid-oosten van Slovenië Dolenjska (Lower Carniola)

Tips: Een prima met de auto te bereiken gebied. Vanaf Utrecht 1200 km. Vliegen naar Ljubljana kan ook.Trek dan nog een paar uur uit voor trein en bus naar het wandelgebied.
Dolenjska, een streek binnen het vroegere hertogdom Krain (Carniola) dat lange tijd een kroonland was van het Hongaars-Oostenrijks keizerrijk. Sissi, de keizerin, u weet wel....
Goede kaarten van de mooiste wandelgebieden van Slovenië zijn in het land ruim voorhanden.
Of thuis aan te schaffen: Planinska 19 Dolenjska - wandelkaart Slovenie 1:50.000 - Planinska Zveza Slovenije.
Markeringen waren in het gebied waar wij liepen duidelijk zichtbaar.
Komend vanuit het noorden: Bled en zijn meren zijn mooi, de Oostenrijkse en Sloveense bergen blijf je zien, maar het land kent verder naar het zuiden meerdere mooie streken. Wij besloten nu ‘s niet de “Oh en ah routes” te lopen, maar door een boerenstreek van dit nieuwe land (1991) te trekken. Zo ongeveer ten zuid oosten van de hoofdstad Ljubljana. Deels de regio Dolenjska. (Lower Carniola).
Accommodatie: overnachting leverde een keer een probleem op, maar dankzij de bereidwilligheid van de locale ex-postbode in Videm die zijn zolderruimte beschikbaar stelde, was ook dit opgelost. “Zimmer frei”, pensions en andersoortig particulier initiatief genoeg aanwezig op de route.

Pasen 1996: een rondwandeling door een fraaie streek in het zuidoosten van Slovenië, in de buurt van Sevnica en Grosuplje. Glooiend boerenland, landerijen, bossen, riviertjes en prima wandelpaden tussen de vele kleine dorpen.
Hoogte indicatie tijdens de tocht: 500-700 m.

Dag 1: Grosuplje - Videm (Dobrepolje)...........18,5 km
Dag 2: Videm - Stavĉa Vas ( bij Dvor)...............23,5 km
Dag 3: Stavĉa Vas - Novo Mesto.......................21,0 km
Dag 4: Novo Mesto - Šmarješke Toplice..........14,0 km
Dag 5: Šmarješke Toplice - Grosuplje
            (laatste stuk per trein: de Novo Mesto - Grosuplje trein)

Onderweg: behulpzame mensen, wijnproeverijen bij de boer, heuvels met wijngaarden, rustige dalen  met klaterende beken, kuuroorden in Šmarješke Toplice (voor wie de tijd heeft). Lieflijke, charmante  landschappen. Indrukwekkend in z'n eenvoud.Soms deed het landschap ook denken aan de zoetgevooisde stemmingen van de Sound of Music, maar dat is vanzelfsprekend erg persoonlijk.....
 
Grote kans dat je onderweg een zogenoemde Kozolec: tegenkomt. Een houten hooi-rek. Op de rekken wordt gras en allerlei andere landbouwproducten gedroogd. Ze hebben vaak typische ladderachtige constructies.

Op de terugweg is een verblijf in Ljubljana aan te bevelen. Bezoek bv het kasteel boven de stad en de "The City Museum of Ljubljana."
Of blijf nog een dag in Novo Mesto, een mooie stad aan de Krka rivier. Met een betoverende oude binnenstad  omringd door de machtige rivier de Krka en een perfect uitzicht op een ansichtkaart-landschap. In de stad zelf het franciskaner klooster, de Sint Niklaas-kathedraal. Of vraag naar de ruïnes van Soteska Mansion om je in een verpletterende Romantiek te wanen.
Novo Mesto is ook de geboorteplaats van Melanie Trump. Maar misschien is dit een reden om de plaats juist niet te bezoeken.

Meer weten over deze wandelroute en wandelen in Slovenie, Dolensjka?

Hieronder een video over het wandelgebied (met Julie Andrews?) :