Slowakije

Dagtochten vanuit Mlynky, Slowaaks Paradijs

Het Slowaaks Paradijs wordt in het noorden begrensd door de Hoge Tatra, in het westen door de Lage Tatra en in het zuiden door het Volovsky gebergte. Het Slowaaks Paradijs is erkend als Nationaal Park en het kent ca. 250km spectaculaire wandelpaden door ravijnen, langs bergkammen en door bossen. 
Wandelkaarten zijn overal in het Nationale Park te verkrijgen. Of: Kompass wandelkaart 2133 Slowenský Ray.
Accommodatie: Gezien de vele wandelmogelijkheden in de buurt, bleven we een aantal dagen in “Penzion Zalamander” te 05376 Mlynky.

 

Pasen 2004: diverse dagtochten vanuit Mlynky in het prachtige Slowaaks Paradijs. Mlynky is een ideale uitvalsbasis voor dagtochten. Duidelijk gemarkeerde routes, zoals gebruikelijk uitgevoerd in verschillende kleuren, op bomen, hekken e.d. brengen je naar fraaie stadjes als Dobsinska Masa, Stratena, Dobšiná en Rakovec.
Verder aan te bevelen wandelroutes, maar dan niet voor mensen met hoogtevrees of aanleg voor claustrofobie: de Stredne Piecky en de Velky Sokol, langs en door riviertjes, stroomopwaarts, in het oosten van het Park. Over (wankele) bruggetjes, ladders, vastklampen aan touwen, kettingen………. Type de routenamen in op Youtube ….en huiver…….
Start van deze twee routes is het parkeerterrein bij Pila. Voor de Velky Sokol twee kilometer zuidelijker. 

Absoluut “een must” is het pad langs de rivier de Hornad. Start is op het parkeerterrein Podlesok iets ten zuidwesten van de stad Hrabusice, in het noorden van het Park. Het 'pad' bevindt zich zo'n 15 m. boven de rivier en bestaat uit ijzeren roosters die aan de steile rotswanden zijn bevestigd…….
Alles op eigen risico!

Tot slot: In het Slowaaks Paradijs zijn onder de grond zo'n 200 grotten en peilloze putten uitgesleten. Een van die grotten, de ijsgrot Dobšina, is voor het publiek geopend.