Wandelroute Slowakije Lage Tatra

Slowakije

 Vier wandel-etappes door de Lage Tatra, Slowakije

Tips: We hebben met Pasen twee keer in Slowakije gelopen. Dit verslag betreft de tocht in de buurt van Liptovska Osada, grofweg tussen Ružomberok en Banska Bystrica. Het “Narodny Park Velka Fatra”, oftewel: Nationaal Park de Grote Tatra. Sinds 2002.
Makkelijk te bereiken met de auto. Vanaf Utrecht 1300 km (via Polen, Wrocklaw).

Klik hier voor de wandeltochten in het Slowaaks Paradijs.

Kaarten: de aanschaf van kaarten leverde geen enkel probleem op. Aan te schaffen bij een kiosk, boekwinkel of een bureau voor toerisme.
Wij liepen op de “Turisticka Mapa Vel’ka Fatra”, nr 121 van VKU (Vojensky kartograficky ustav Harmanec). Schaal 1:50.000.
Accommodatie: een bij toeval gevonden pension in Liptovska Osada: Family Penzion van Jan Puskasova. (2019: Dit pension bestaat niet meer.                    Er zijn alternatieven.)
Gezien de vele sneeuw die er (nog?) lag toen wij er waren hebben we vanuit dit pension dagtochten gemaakt.

Pasen 1995: diverse dagtochten vanuit een pension in Liptovska Osada. Een prima basis van waaruit je de toppen van het gebergte kunt belopen en kunt genieten van fraaie uitzichten.
Hoogte indicatie: 609 m tot 1532 m.

Dag 1: Liptovska Osada - Malý Zvolen (1372 m) - Zvolen - Donovaly 
Dag 2: Liptovska Osada - Liptovské Revúce, naar de Ploska (1532 m)
Dag 3: Liptovska Osada - Ružomberok, naar de Šiprúň         (1461 m) heen en terug
Dag 4: Liptovska Osada - Smrekovica                                        (1530 m) heen en terug. Ongeveer 12 km

Onderweg: Er is een dicht netwerk van gemarkeerde wandelpaden aangelegd voor toeristen om Veľká Fatra te verkennen. Dichtbegroeide bossen ( met rhododendron) en vele rotspartijen, ravijnachtige valleien met overblijfselen van oerbossen, moerassen, travertijnheuvels en -terrassen.
Met Pasen lopen door de sneeuw is een speciale ervaring. Bij helder weer fenomenale uitzichten. Maar ook wel ‘s gokken waar het pad nu precies loopt. En…..verse beren-sporen ….ook zouden er nog lynxen leven. In de buurt van het bekende ski-resort Donavaly waren wat wandelaars. Verder kwamen we niemand tegen. Ook geen beren.......

Vanaf Ružomberok gaan er ook een paar gemarkeerde routes naar de Šiprúň. Vraag informaties bij het toeristenbureau van Ružomberok, kaarten, hoogten, duur, etc.
Afstand Liptovsk Osada - Ružomberok 15 km.
De Šiprúň.is een massieve berg met twee toppen. Als u een van de beste uitkijkheuvels van Veľká Fatra wilt bezoeken, is Šiprúň een goede keuze. U kunt een uitzicht verwachten op de omliggende bergen, bijna heel Veľká Fatra en ook een deel van de Lage Tatra.. 

Vanuit Liptovske Revúce is een mooie, niet moeilijke beklimming van de Ploská te maken. Heen en terug 11 km. Naar 1532 m. Gemarkeerde route. Hier heb je een geweldig uitzicht op de andere heuvels van Clerny Kamen en Rakytov.
Liptovské Revúce is vooral bekend vanwege de kampioenschappen "koken nationale gerechten". Helaas weten we niet wanneer deze hier plaats vinden....

De Lage Tatra is een door de Unesco beschermd gebied. Mede door het karst-gesteente treft men hier prachtige grotten aan. Zoals de Harmanecká jaskyňa met zijn rijke, overwegend witte of grijswitte druipversiering, grote zalen en een gangenstelsel (even buiten het NP).

Verstopt in mooie dalen liggen enkele dorpjes, waar we - rond Pasen - vriendelijk werden toegelaten tot de plaatselijke feestelijkheden en folklore: veelal (volks-)muziek met een hoop drank….Meer weten over wandelroutes in het Slowaaks Paradijs?

Hieronder een foto video collage, maar dan in de zomer, van de Grote Tatra.