Wandelroute Slowakije Slowaaks Paradijs

Slowakije

Dagtochten vanuit Mlynky, Nationaal Park Slowaaks Paradijs, wandelroutes, Slowakije

Het Slowaaks Paradijs wordt in het noorden begrensd door de Hoge Tatra, in het westen door de Lage Tatra en in het zuiden door het Volovsky gebergte. Het Slowaaks Paradijs is erkend als Nationaal Park - Národný park Slovenskŷ raj - en het kent ca. 250km spectaculaire wandelpaden, o.a. door ravijnen, langs bergkammen en door bossen. 
Wandelkaarten zijn overal in het Nationale Park te verkrijgen. Of: Kompass wandelkaart 2133 Slowenský Ray.
Accommodatie: Gezien de vele wandelmogelijkheden in de buurt, bleven we een aantal dagen in “Penzion Salamander” te 05376 Mlynky.. 
Campings: voor zover ons bekend zijn er weinig campings in het NP. In Hrabušice hebben we een "autocamping" gevonden. Vlak bij deze camping ligt de Suchá Belá-kloof. Een van de meest bezochte kloof van de Raj. 

Pasen 2004: diverse dagtochten vanuit Mlynky in het prachtige Slowaaks Paradijs. Mlynky is een ideale uitvalsbasis voor dagtochten. Duidelijk gemarkeerde routes, zoals gebruikelijk uitgevoerd in verschillende kleuren, op bomen, hekken e.d. brengen je naar fraaie stadjes als Dobsinska Masa, Stratena, Dobšiná en Rakovec.
Verder aan te bevelen wandelroutes, maar dan niet voor mensen met hoogtevrees of aanleg voor claustrofobie: de Stredne Piecky en de Velky Sokol, langs en door riviertjes, stroomopwaarts, in het oosten van het Park. Over (wankele) bruggetjes, ladders, vastklampen aan touwen, ijzeren kettingen………. langs watervallen....
Type de routenamen in op Youtube, of bekijk de video onderaan deze pagina ….en huiver…….
Start van deze twee routes is het parkeerterrein bij Pila. Voor de Velky Sokol twee kilometer zuidelijker. 

Absoluut “een must” is het pad langs de rivier de Hornad met zijn steile wanden tot 300 meter hoogte.
De start is op het parkeerterrein Podlesok iets ten zuidwesten van de stad Hrabušice, in het noorden van het Park. Het 'pad' loopt o.a. zo'n 15 m boven de rivier, gaat naar Smižianska Maša en bestaat o.a. uit ijzeren roosters die aan de steile rotswanden zijn bevestigd…….
Alles op eigen risico!

Het park heeft 300 km aan wandelroutes.

Bereid je goed voor. Draag niet al te grote of zware rugzakken. Daar heb je bij het manoeuvreren op de ladders en de roosters teveel last van.

 

Het nationaal park is onderdeel van het Slowaaks Ertsgebergte in de westelijke Karpaten.
Het Slowaaks Paradijs bestaat uit bewaard gebleven karstplateaus, diep uitgesneden rivierkloven, kloven met betoverende watervallen, een woeste ondergrondse grottenwereld en kloven en een rijke fauna.

Het Park voor 90 procent bedekt met beuken-, sparren-, dennen- en dennebossen.Een perfecte omgeving om alle gebruikelijke Slowaakse fauna te ondersteunen - herten, beren, zwijn, lynx, wilde kat - evenals enkele zeldzamere bedreigde diersoorten, waaronder de steenarend, marters, otters en de Europese grondeekhoorn.

De hoogste berg in het gebied is de Vel'ká Knola (1266 m).
De weinig beboste berg biedt fenomenale uitzichten op de diverse Tatra-toppen.
Een gemarkeerde route leidt je naar de top. Een paar uur lopen vanaf Penzion Salamander Mlynki.

In het Slowaaks Paradijs zijn onder de grond zo'n 200 grotten en peilloze putten uitgesleten. Een van die grotten, de ijsgrot Dobšina, is voor het publiek geopend. 15 km ten westen van het pension in Mlynky.

Meer weten over de wandelroutes in het Slowaaks Paradijs?

Meer weten over wandelroutes in de Lage Tatra van Slowakije?

 
Hieronder een filmische impressie van het klim-en klauterwerk......