Wandelroute South West Coast Path

Engeland

Vier wandel - etappes van de South West Coast Path, Engeland

Vier etappes van het in totaal 1008 kilometer lange South West Coast Path, langs het schiereiland in zuidwest Engeland. Wij liepen de routes door Exmoor en noord Devon. Mogelijk het meest gevarieerde deel vanwege haar indrukwekkende kliffen, de hoogvlaktes en de steeds weer opdoemende “combes” (inhammen) die er voor zorgen dat je aan klimmen en dalen niets tekort komt.
Tips: vliegen naar Bristol, de bus naar het treinstation, de trein naar Taunton en de bus naar Minehead, de officiële startplaats van het South West Coast Path. Vliegen naar Exeter kan ook.
Kaarten: de OL9 en 139, Ordnance Survey map. Ook beschikbaar uit de National Trail Guides-boekenserie: South West Coast Path, Minehead to Padstow, van Roland Tarr. Of: Wandelgids The South West Coast Path | Cicerone (9781852847579). Keus genoeg.
Accommodatie: voldoende B&B’s, guesthouses, hotels of campings. Men regelt graag het onderdak voor de volgende dag voor je. Vrij kamperen: we hoorden tegenstrijdige berichten hierover.

Mei 2010: vier wandeltochten van ongeveer 20 kilometer per dag over goed bewegwijzerde paden met voortdurend fraaie uitzichten, kliffen, stranden, rotspartijen en hoogvlaktes. En: aan het eind van de dag veelal aankomen in een oud dichtgeslibd havenstadje met haar vele verwijzingen naar vroegere tijden.
Hoogte-indicatie: van zeeniveau tot 318 m. (the Great Hangman, dag 3).

Afstanden tussen de etappeplaatsen: 20-25 km.

Dag 1: Minehead - Porlock....................15km            
Dag 2: Porlock - Lynmouth....................22km
Dag 3: Lynmouth - Combe Martin........21km
Dag 4: Combe Martin - Mortehoe........17km

Vanuit Mortehoe met de bus naar Barnstaple en hier de trein naar Bristol, via Exeter. Reistijd: ongeveer 4 uur ( this is England...)

Onderweg: het erfgoed, de natuur, de geologie en het landschap langs de route zijn werkelijk inspirerend. Elke dag nieuwe, prachtige ervaringen.

Cornwall, de tropische uithoek van Groot Brittannië.....met palmbomen, waar het weer net zo slecht kan zijn als overal in het land.
Culbone Church, het kleinste kerkje van Engeland, uit de 12e eeuw, enkele watervallen, de al dan niet dichtgeslibde havenstadjes, vele vogelsoorten, grazende schapen op de hoogvlaktes, en - zoals gezegd - de fascinerende uitzichten op de ruige kliffen en rotsen.

Lynmouth, dag 2-3,  "the most delightful place for a landscape painter", aldus Thomas Gainsborough, schilder.
Of, zoals men in de Victoriaanse tijd zei: klein Zwitserland.
Overigens: in Lynmouth kun je met een soort lift - the famous Lynton and Lynmouth funicular Cliff Railway - een reisje naar de top van een rots maken........moet je in Engeland een keer gedaan hebben!

Aan de overkant van Bristol Chanel: Wales.

Meer weten over deze wandelroute, het South West Coast Path, Engeland? 

Hieronder een filmische impressie van Engelands Zuid West kust, gemaakt door de National Trust, met veel fraaie beelden van het South West Coast Path: