Spanje

Vijf etappes door noord Spanje en zuid Frankrijk, oversteek Pyreneeën

Tips: een flink eind rijden met de auto, met flinke donaties aan de Franse tolwegen, om het wandelgebied te bereiken. Wij liepen een deel van de GR 65, de oversteek over de Pyreneeen, door het Spaans/Frans Baskenland, tevens bekend als een (klein) deel van de Chemin de St.Jacques, de Camino, St. Jacob, de pelgrimsroute van en naar Santiago de Compestela of hoe dan ook….
Wandelkaart: de route is mede vanwege het pelgrimkarakter, zeker op Spaanse bodem, goed gemarkeerd, ook met alle curiosa en kruideniersrandcreativiteiten van dien. Wij liepen op een Spaans en Frans pelgrimsgidsje, maar ook over de GR65 zelf is voldoende kaartmateriaal te verkrijgen. 
Accommodatie: onderdak is overal, al dan niet samen met de vele pelgrims naar Santiago, bij de boer, in de Gite, het hotel…...

Pasen 2005: een deel van de GR65 door het Baskenland, de Pyreneeen-oversteek.
Hoogte-indicatie: van 120 tot 1456 m. Gelieve zeker over het traject Roncesvalles-St.Jean Pied de Port niet te licht te denken (we zagen zelfs wandelaars/pelgrims op sandalen, de sneeuw en de pas tegemoet…).

Afstand tussen de etappeplaatsen:

Dag 1: Larrasoaina (Sp) - Roncesvalles(Sp)..27 km.
Dag 2: Roncesvalles (Sp) - St.Jean Pied de Port (Fr)..26 km.
Dag 3: St.Jean Pied de Port - Ostabat..19 km.
Dag 4: Ostabat - Lichos..22 km.
Dag 5: Lichos - Navarrenx..13 km.
De route kent zowel asfalt als zand-, bos- en bergpaden. Totale lengte : ±120km.

Onderweg: de met Pasen nog besneeuwde toppen van de midden-Pyreneeën, fraaie Baskische dorpen met hun eigen cultuur en rust, het klooster van Roncesvalles, geweldige vergezichten vanaf de passen, de oude binnenstad van St.Jean Pied de Port. Verschrikkelijk slechte pizza's in dit dorp. De vestingstad Navarrenx in het inmiddels al weer glooiende Franse landschap, de schapen en de adelaars.

De keuze voor dit wandelgebied werd vooral bepaald door de pelgrimstocht Santiago de Compostella - Drachten van een Orangina-lid in deze periode. Zijn verslag vindt u elders op deze site.