Tsjechië

Vijf etappes door Zuid Bohemen.

Tips: een via de Duitse en Oostenrijkse snelwegen makkelijk te bereiken en toch (nog) rustig wandelgebied waarin enkele zeer fraaie steden met hun beschermde stadskernen. Om bijvoorbeeld als start- en finishplaats dienst te doen. Wij kozen voor Česky Krumlov. De stadskern van Česky Krumlov is geplaatst op de werelderfgoedlijst UNESCO.
Zoals overal in Tsjechië zijn de wandelkaarten uitstekend en makkelijk ter plekke te verkrijgen. Of schaf thuis - b.v. - de Wandelkaart Sumava, Kompass, schaal 1: 50.000 aan.
Accommodatie: we sliepen vooral in particuliere pensions. Daar zijn er genoeg van onderweg.
De markeringen - ook op onze route - waren goed onderhouden. 
Hoogte-indicatie tijdens de tocht: 600-1085-1360m.

Pasen1992: een (bijna) rondtocht door een deel van Zuid-Bohemen, met name de omgeving van het prachtige stadje Česky Krumlov. En met onderweg korte uitstapjes naar (het Duitse) Bayern en Oostenrijk.

Afstanden tussen de etappeplaatsen: 20-25km.

Dag 1: Česky Krumlov - Brloh, via Klet mountain (1085 m.)
Dag 2: Brloh - Volary
Dag 3: Volary - Haidmuhle (D)
Dag 4: Haidmuhle - Horni Plana via een stukje Oostenrijk en het Lipno meer
Dag 5: Horni Plana - Česky Krumlov
            (eerste stuk met de trein)

Onderweg: op hoogte veel sneeuw met Pasen. Maar met mooie vergezichten, waaronder op het Lipno meer (inmiddels door het massatoerisme ingenomen?). De aanloop naar de bergen gaat door welhaast ongerepte natuur. Af en toe een dorp waar - toen - de tijd stil gestaan leek te hebben. Haidmuhle (D) heeft een treinverbinding met Česky Krumlov en Volary. (Een afrader: het hotel op het plein in Haidmuhle).
Een onderdak-aanrader na een dag wandelen is het pension van de fam.Kuklov, Brloh 38206, tel..++33787160. Of men nog open is is ons nu (2018) niet bekend.