Tsjechië

Vier wandel-etappes in de omgeving van Adrspach (Reuzengebergte).

Tips: Deze op het oog wat vergeten oostelijke hoek van het Reuzengebergte is goed te bereiken via de snelwegen naar Dresden, vervolgens Zittau en verder oostwaarts richting Trutnov. Vanaf Utrecht 1000 km.
Goede wandelkaarten ter plaatse verkrijgbaar. Of u schaft thuis - b.v. - de wandelkaart 425 Broumovsko, Adršpach - Shocart aan.
Accommodatie: ook het vinden van een overnachtingsplek is geen enkel probleem. B&B’s, hotel, particuliere pensions, “Zimmer frei”. Verzin 't.

Pasen 2001: een tocht door het landschappelijk bijzonder fraaie grensgebied met Polen, tussen Adršpach, Broumov en Miroszow (P). Hoogtepunten tijdens de route zijn de vreemde zandsteenformaties en de grote rotspartijen: Adršpašské skály. De route door het stukje Polen gaat door een boerenlandschap van voor EEG-tijd. Althans: in 2001.
Hoogte indicatie tijdens de tocht: 600-800 m.

Afstand tussen de etappeplaatsen: 15-20 km.

Dag 1: Broumov - Police nad Metuji
Dag 2: Police nad Met. - Teplice nad Metuji*
Dag 3: Teplice nad Metuji - Mierószow (P) - Mezimêsti **
Dag 4: Mezimêsti - Broumov

* in de zandsteenformaties tijdens dag 2 is een fraaie route uitgezet.
  Toelichting 2019: de commercie wint ook hier flink terrein, met de bijhorende toegangskaartjes, de
  souvenier-  en fast-food kramen en de busladingen toeristen die op het gebied worden losgelaten. Gelukkig
  zijn er prima alternatieven.

** tussen Mierószow (P) en Mezimêsti loopt een trein. En wat voor één!

Onderweg: een gevarieerd heuvelachtig tot bergachtig gebied, afwisselend bos en grote open plekken, verstilde idyllische dorpjes, de al genoemde zandsteen-rotsformaties bij Adršpach. In Polen fraaie, uit hout opgetrokken, boerenerven. En ook hier, ten westen van het stadje Mierószow (P) bijzondere rotspartijen: de Czartowskie Skały. 
Een regio met een roerige geschiedenis.
In Police nad Metuji bevindt zich het Merkur muzeum, zeg maar het Meccano museum. Wie kent het nog?
De trein tussen Mieroszow en Mezimesti is een belevenis apart.Volgens ons kwam de Orient Express er soms ook langs....Of het waar is weten we niet, maar de omgeving leent zich er prima voor. Zie ook de video hieronder.
De wandeling over de heuveltop op dag 2 loopt langs en over diverse zandsteenformaties; sommigen zijn tot wel 40 m. hoog en hebben een totale lengte van ong. 700 m.

Hieronder en filmische impressie van de  Adršpašské skály, de rotsformaties bij Aderšpach: