Wandelroute Tsjechie Bohemen Sumava NP

Tsjechië

                                Rondwandeling door het zuid-westen van de Bohemen, Šumava Nationaal Park.

Startpunt voor deze rondwandeling is het fraaie stadje Sušice aan de Otava-rivier. Zoals vele steden in Tsjechië kent Susice een fraai, oud centrum met een aantal fraai gerestaureerde gebouwen, waaronder de St. Wenceslaskerk.

Tips: het wandelgebied is met de auto prima te bereiken via de Duitse snelwegen (ong. 900 km. vanaf Utrecht).
Accommodatie: wij liepen deze tocht in 1990. Toen was het nog af en toe een probleem onderdak te vinden. Inmiddels zijn er onderweg in de etappeplaatsen voldoende slaapplaatsen te vinden: hotels, B&B's, "Zimmer frei", verzin 't. Vrij kamperen in het Nationaal Park is niet toegestaan.
Kaarten: wij gebruikten de Šumava Železnorudsko, Olympus, edice KTT, nr. 64, schaal 1:50.000.Kaarten zijn veelal in diverse kiosken of boekwinkels te verkrijgen. Onderweg zijn de markeringen (strepen in allerlei kleuren) prima aangegeven. Op bomen, palen, gebouwen, etc. Soms, op belangrijke knooppunten, zijn ware "kunstwerken" van houten richtingsborden geplaatst. Tsjechië is een wandelland bij uitstek! Als je oog voor hebt kun je in heel Tsjechië de gekleurde strepen zien: mooie of minder mooie landschappen, maakt niet uit. 

Hoogte-indicatie onderweg: tot 902 m.

Pasen 1990: een rondwandeling door zuid-west Bohemen. Afstand tussen de etappeplaatsen: ongeveer 15 - 20 km 

Dag 1: Sušice - Kašperské Hory, via Hrad Kasperk...14 km
Dag 2: Kašperské Hory - Rejštejn
Dag 3: Rejštejn - Prášily - Srni (of: Crni)......................24 km
Dag 4: Srni - Stachy.......................................................24 km
Dag 5: Stachy-Sušice.....................................................25 km 

Onderweg: een sterk glooiend en gevarieerd landschap, met veel kasteeltjes. Soms dichte (oer-)bossen, dan weer riante panorama's. Plateaus met veengebieden. Moerassen en oude gletsjermeren.
Kašperské Hory, gegrondvest door goudzoekers, is grotendeels gerestaureerd.

Vlak bij Kvilda, op de helling van Cerna Hora  ontspringt Tsjechie's beroemdste de rivier: de Vltava, die bij ons bekend is onder de naam Moldau. Bij Rejštejn loopt een fraai pad langs de Otava rivier (die na veel omzwervingen uiteindelijk uitmondt in de Moldau). Waarna de rivier Praag aandoet en Smetana kon componeren....de cyclus van zes symfonische gedichten: Má Vlast. In dit laatste werk zit het bekende Vltava,
oftewel: de Moldau. Die uiteindelijk weer uitmondt in de Elbe.

Het nationaal park was tot 1990 alleen voor grenswachten toegankelijk, en niet voor toeristen of Tsjechen. Daardoor is het eeuwenoude park goed bewaard gebleven en zijn er weinig veranderingen geweest, en is het park voor het grootste deel nog in originele staat.(Wikipedia). 

Je moet hier een keer gewandeld hebben!

Klik hier voor een verslag van onze wandeltocht in Zuid Bohemen ( o.a. Český Krumlov )

Meer weten over wandelroutes in de Sumava,Tsjechie?

Artikel: Waarom wandelen in Tsjechie speciaal is. Over wandelen "achter het IJzeren Gordijn".

Of hieronder voor een foto serie over Kasperské Hory