Wandelroute Tsjechie Bohemen zuid

Tsjechië

Vijf wandel - etappes door Zuid Bohemen: Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland

Tips: een via de Duitse en Oostenrijkse snelwegen makkelijk te bereiken en toch (nog) rustig wandelgebied waarin enkele zeer fraaie steden met hun beschermde stadskernen. Om bijvoorbeeld als start- en finishplaats dienst te doen. Wij kozen voor Česky Krumlov aan de Moldau. De stadskern van Česky Krumlov is geplaatst op de werelderfgoedlijst UNESCO. In geen enkele Boheemse stad is zoveel middeleeuwse architectuur te vinden. 
Zoals overal in Tsjechië zijn de wandelkaarten uitstekend en makkelijk ter plekke te verkrijgen. Of schaf thuis - bv. - de Wandelkaart Sumava, Kompass, schaal 1: 50.000 aan.
Accommodatie: we sliepen vooral in particuliere pensions. Daar zijn er genoeg van onderweg.
De markeringen - ook op onze route - waren goed onderhouden. 
Hoogte-indicatie tijdens de tocht: 600-1085-1360 m

Pasen1992: een (bijna) rondtocht door een deel van Zuid-Bohemen, met name de omgeving van het prachtige stadje Česky Krumlov. En met onderweg korte uitstapjes naar (het Duitse) Bayern en Oostenrijk.

Afstanden tussen de etappeplaatsen: 20 - 25 km

Dag 1: Česky Krumlov - Brloh, via Klet' mountain (1085 m).....19 km
Dag 2: Brloh - Volary......................................................................31 km
Dag 3: Volary - Haidmühle (D)......................................................18 km
Dag 4: Haidmühle - Horni Plana via een stukje Oostenrijk en het Lipno meer....28 km
Dag 5: Horni Plana - Česky Krumlov
            (eerste stuk met de trein: Hořice na Šumavě)...............................................16 km

Onderweg:ruig landschap met bossen wordt afgewisseld met velden, rivieren, meertjes, heuvels en bergen.
En rust, heel veel rust..!

Op hoogte veel sneeuw met Pasen. Maar met mooie vergezichten, waaronder op het Lipno (stuw-)meer, inmiddels door het massatoerisme en de projectontwikkelaar ingenomen. Dag 4.

Ook de rivier Moldau ontspringt hier in de buurt. 

Česky Krumlov is bij velen bekend, maar de hele streek is bezaaid met eeuwenoude stadjes en pittoreske dorpjes. Cesky Krumlov is de populairste stad van de streek. In geen enkele Boheemse stad is zoveel middeleeuwse architectuur te vinden. Het wordt door liefhebbers zelfs het kleine Praag genoemd. Wat natuurlijk sterk overdreven is, zeker als je Praag een beetje kent.....

Vanaf Český Krumlov is het ongeveer 5 kilometer wandelen naar de berg Klet'. Een hoogteverschil van 445 meter. Via en verhard bospad naar de top voor een fenomenaal uitzicht. En een observatorium, een tv-toren en prima knoflooksoep! 
Een onderdak-aanrader na een dag wandelen is het pension van een familie in Kuklov bij Brloh. Bij het Hrad a klášter Kuklov (kasteel en klooster van Kuklov). Of men nog open is is ons nu (2019) niet bekend.

De aanloop naar de bergen van het Nationaal Park Sumava gaat door welhaast ongerepte natuur. Af en toe een dorp waar - toen - de tijd stil gestaan leek te hebben. Bloemenweiden, boerenland, heuvelachtig, met - zoals we dat kennen in Tsjechië -  prima gekozen wandelpaden. Volg de kleur. Zie voor de sfeer: foto 4 en 8.

Haidmuhle (D) heeft een treinverbinding met Česky Krumlov en Volary. (Een afrader: het hotel op het plein in Haidmuhle).

Via het Frauenberger und Duschlberger Wald richting het Lipno meer. Dat betekent dalen vanaf het drielandenpunt (Tri-border CZ / AT / DE). Probeer uit te komen bij de pont over het meer naar Horni Plana. Alternatief: afkoersen op de brug over de Vitava. Die daar in het meer stroomt. 
En stort je maar in het toerisme anno 2023 van Horni Plana.

Na een stukje met de trein richting Česky Crumlov de laatste kilometers te voet naar deze stad. De kortste route om te lopen is ongeveer 30 kilometer. Maar o.i. niet overal de moeite waard. Probeer op de kaart een mooie wandelroute te zoeken vanaf bijvoorbeeld Chalupa Hořice na Šumavě.

Klik hier voor een verslag van onze wandeltocht in zuid west Bohemen.

Hieronder een korte, enigszins gefotoshopte, maar wel mooie video over : Česky Krumlov: