Wandelroute Zweden Jamtland hutten

Zweden

Vier wandel-etappes door Jämtland, Zweden, wandelen van hut naar hut

Een rondwandeling van vier etappes door het bijzonder fraaie, glaciale landschap van Jämtland, in centraal Zweden, grenzend aan Noorwegen. Dit wandelgebied is voor de wandelaar die niet direct voor de warmte gaat uniek! Stilte, eindeloze vergezichten, uitgestrekte en ongerepte natuurgebieden. Mogelijk één van de laatste stukken wildernis in Europa.
Goed gemarkeerde routes (verf, steenmannetjes, bordjes...)
Advies: met de nachtboot van Kiel naar Göteborg en vervolgens een kilometer of 850 naar het noorden, ter hoogte van Ostersund in Jämland en dan -westwaarts - naar Ostra Valadalen. Of per vliegtuig naar Stockholm en met een binnenlandse vlucht naar Ostersund en vervolgens met de bus naar Ostra Valaden, in het midden van “het grote niets”.Klik hier voor de busdiensten.
Accommodatie: de hutten onderweg. Bij de eerste hut is het slim om lid te worden van de Zweedse bergsportclub. (of: Svenska Turistföreningen, STF).
Kaart: Lantmäteriets Fjällkarta, Z7, schaal 1:100.000, Are Välädalen.

Augustus 2013: een rondwandeling door Jämtland, Zweden.

Dag 1: Ostra Väladälen - Välästugorna……………………………………………………….20km.
Hoogteverschil van pakweg 500 m. De eerste uren - onvermijdelijk - door een niet al te dicht woud. Op c.a. 800-900 m. ben je boven de boomgrens en is het uitzicht op de bergen, bergmeren, fauna en flora prachtig! Aan het eind van de middag, c.a. 3 km. per uur lopen, bereik je de hut. Over grillig doch goed aangegeven pad. De hut is - net als de overige - sober ingericht maar goed. Er is bv pasta, aardappelpuree, ingeblikt vlees te koop. De hutten zijn stil, water bij de bron of uit de rivier. Eenvoudige 4-persoons hutten.

Dag 2: Välästugorna - Gäsen STF…………………………………………………………......16km.
Goed te lopen, maar het pad wordt grilliger. Hier en daar moeilijk begaanbaar. Oversteek van een riviertje van ong. 10 m. breed. Afhankelijk van de weersomstandigheden (regen) of het te doen is. Vraag ernaar in de hut. Onderweg een aantal smalle, snelstromende beken. Ongeveer 7 uur lopen in totaal.  Licht stijgend pad.

Dag 3: Gäsen - Stensdalsstugorna (Stensdalen)…………………………………………16km.
Een relatief makkelijk traject...want...dalen. Van pakweg 1200 m. naar uiteindelijk 800 m. Stensdalsstugorna wordt momenteel (2013) herbouwd en begin volgend jaar klaar (brand in mei 2011).2019: helemaal klaar!

Dag 4: Stensdalsstugorna - Ostra Väladälen………………………………………………13km
Door het bos verder dalen tot c.a. 500 m. Makkelijk te lopen route.

Verder onderweg: kristalheldere meren, uitgestrekte landschappen, heuveltjes, glooiende veengebieden in de hoger gelegen delen  die grotendeels uit veenmos bestaan, dichte wouden, snelstromende bergbeken, elanden en vele, vele andere diersoorten…..een geweldige, imponerende stilte……...zoals gezegd: “het grote niets!”
Jämtland maakt 12% van de oppervlakte van Zweden uit en er woont slechts 1,5% van de bevolking. Het is één van de dunst bevolkte gebieden in Europa.

Dankzij de wisselende weersomstandigheden en de diversiteit in landschappen leven er in Jämtland veel verschillende dieren/-soorten.Het meest voorkomende dier is vanzelfsprekend de eland, alhoewel in het noordelijke deel van Jämtland de bruine beer favoriet is.Verder is de otter wijdverspreid en komt hij vaak voor in de buurt van beken. Of de wezels en de nertsen, al dan niet ontsnapte exemplaren uit de "kwekerijen". De  pijnboommarter en de hermelijn, niet te vergeten.

Klik hier voor een verslag over de wereldberoemde Jämtland Driehoek-wandeling.