Camino Portuguës pelgrimsroute

Portugal

Zes etappes van de Camino Portuguës, de pelgrimsroute door noord Portugal

Zes etappes van deze pelgrimsroute, door het noorden van Portugal. De route eindigt, zoals bekend, in Santiago de Compostela. Wij stopten in het Spaanse Tui, net over de Portugees-Spaanse grens.
De route volgt vooral kleine, geasfalteerde en/of met kinderkopjes geplaveide landweggetjes (klinkerstraatjes) en oude verbindingsweggetjes. Langs vele dorpjes en - vanzelfsprekend: het is een pelgrimstocht - langs vele kerken en kapellen.
Wandelkaart: de route is prima bewegwijzerd met gele pijlen. De liefhebbers kunnen op talloze plekken hun stempelkaart aanbieden. Volg de gele pijlen onderweg en het kan niet misgaan.Of, toch?, u schaft de Wandelgids - Pelgrimsroute 185 Jakobsweg: Caminho Português | Conrad Stein Verlag  (9783866865259) aan.
Tips: een vlucht van - b.v.- Eindhoven naar Porto, de tram van het vliegveld naar de binnenstad van Porto en de volgende dag met het openbaar vervoer of taxi naar Mayo. Om te voorkomen dat u kilometers door de nieuwbouwwijken van Porto moet lopen.
Accommodatie: wij maakten gebruik van de diensten van Pelgrimroutes.nl. Overnachten in hotels en fraai gerestaureerde quintas of landhuizen. Gebruik maken van de vele onderdak-mogelijkheden speciaal voor pelgrims kan ook.

Hoogte-indicatie: tot 460 m. Veelal een golvend landschap .

Pasen 2016: de pelgrimsroute in Noord Portugal naar Santiago de C.

Dag 1: Porto ( Maya) - Arcos……………………….…22 km
Dag 2: Arcos - Barcelos…………………………….…...23 km
Dag 3: Barcelos - Balugaes…………………………….17 km
Dag 4: Balugaes - Ponte de Lima………………..….17 km
Dag 5: Ponte de Lima - Rubiaes….………………....19 km
Dag 6: Rubiaes - Tui (S.)……….……………………...…20 km
En met een busje van Pelgrimsroute.nl terug naar Porto.

Onderweg: een mooie wandeltocht over rustige landweggetjes, in een heuvelachtig landschap, door vele dorpen, enkele eucalyptusbossen. En wijngaarden.
Oude stadjes met prachtige romaanse kerken, plaza's en barokke herenhuizen.
Een "pittige" klim naar de Portella Grande (460m), dag 5. En de fraaie afdaling naar de vallei van Coura.

Het oude vestingstadje Valença, dag 6, met uitzicht op het einddoel: Tui aan de Minho-rivier. De brug over de rivier is duidelijk geïnspireerd op de werken van Eiffel.
Een geheel ommuurde oude stad met een machtige fortificaties, kantelen en bastions, ter bescherming van Noord Portugal.

Of Ponte de Lima met z’n fraaie middeleeuwse brug over de Rio Lima op dag 4.Neem even de tijd om te legende te horen over deze brug: hoe de Romeinse soldaten dachten dat ze, bij het zien van de Lima rivier,  de rivier Lethe over zouden steken (een van de vijf rivieren in de onderwereld). De rivier die in dat geval zou zorgen voor geheugenverlies.

Naarmate je verder noordwaarts loopt wordt het landschap mooier, hoger, groener en minder dicht bevolkt.
Bij hevige regenval is de kans op (kleine) overstromingen groot. Dan is het al snel even een stukje “waden” in plaats van lopen.
En, voor de liefhebbers: heerlijke visgerechten in de restaurants. Porties van de buitencategorie! (partes da categoria externa).

Meer weten over deze wandelroute, de Camino Portugues, Portugal?

Hieronder een video over de beroemde brug, waarin ook wel een aardige indruk van de (directe) omgeving.